c S
Dnevne novosti

Opačić: najvažnije izmjene u području razvoda braka

10.05.2013 07:22 ZAGREB, 9. svibnja 2013.(Hina), Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izvijestila je da je objavom teza za nacrt novog Obiteljskog zakona Ministarstvo pokrenulo javnu raspravu o velikoj reformi sustava u kojoj se najznačajnije izmjene planiraju na području razvoda braka.

Odbacila je prigovore da na izradi novog zakona nisu angažirani najistaknutiji stručnjaci. "Ti komentari idu od profesorica koje su do sada sudjelovale u kreiranju zakona. Ja sam izabrala ekipu stručnjaka koji su bili spremni napraviti veliki iskorak u skladu s europskom praksom", rekla je Opačić novinarima u Vladi. Naglasila je da se kod predlaganja novih rješenja vodilo računa o presudama suda u Strasbourgu i dobroj europskoj praksi.

Najvažnijim je ocijenila izmjene na području razvoda braka, kojima će se uvesti medijacija za konfliktne razvode, kakvih je u Hrvatskoj 30 posto. "Uvodimo neke mehanizme koji će sucima i centrima za socijalnu pomoć otvoriti prostora za zaustavljanje manipulativnih roditelja, što znači da će težište sankcioniranja biti na onom roditelju koji ne želi surađivati za dobrobit djeteta", izvijestila je Opačić. Obrazložila je i rješenje po kojem će djeca u razvodu ostajati živjeti u roditeljskom domu.

"Mi time ne diramo u vlasništvo, nego naprosto štitimo obiteljski dom, što znači interes djeteta, koje u trenutku rastave treba ostati u svom obiteljskom domu. Isto tako, onemogućavamo bilo kojeg od roditelja da opterećuje svojim odlukama tu imovinu, koja će biti zaštićena od otuđenja ili opterećenja kreditima dok dijete ne završi školovanje ili dostigne punoljetnost", objasnila je Opačić.

Novi zakon na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja, do kada će ministarstvo provoditi edukaciju stručnjaka koji bi trebali implementirati nova zakonska rješenja, poput medijacije u konfliktnim razvodima. Ministrica je uvjerena da će to rješenje dovesti do značajnog rasterećenja sudova, na kojima će završavati samo slučajevi u kojima ne uspije medijacija.

Opačić je rekla i da se definicija braka neće mijenjati, a zamoljena da komentira peticiju za raspisivanje referenduma kojim bi se brak u Ustavu utvrdio kao zajednica muškarca i žene, kazala je da to nije stvar Obiteljskog zakona. "Svatko ima pravo na peticije i na zastupanje svojih interesa", kazala je.