c S
Dnevne novosti

Fuele: nakon ulaska u EU pred Hrvatskom novi izazovi

10.05.2013 07:18 BRUXELLES, 9. svibnja 2013.Hina, Ulaskom u Europsku uniju stvari se u Hrvatskoj neće promjeniti preko noći, nakon 1. srpnja pred njom su novi izazovi, u prvom redu strukturne reforme u gospodarstvu kako bi se pojačala konkuretnost i izgledi za rast, izjavio je povjerenik za proširenje Štefan Fuele na seminaru u Pragu.

"Ne treba očekivati dramatične promjene preko noći. Hrvatska neće biti drukčija zemlja 1. srpnja nego što će biti 30. lipnja. Hrvatska je već sada različita zemlja, koja se transformirala tijekom procesa proširenja. Važne i temeljne promjene već su se dogodile zahvaljujući reformama koje su bile potrebne da bi Hrvatska napredovala u pristupnom procesu", rekao je Fuele u svom govoru na seminaru u Pragu, u organizaciji češkog ministarstva vanjskih poslova, pod nazivom "Dobrodošla u Europsku uniju, Hrvatska!".

Fueleov govor objavio je njegov ured u Bruxellesu.Kao preostale izazove za Hrvatsku, Fuele navodi reforme u gospodarstvu, nastavak borbe protiv korupcije, jačanje kapaciteta za povlačenje sredstava iz europskih fondova te upravljanje svojim istočnim granicama, koje postaju vanjske granice EU-a."U području gospodarstva, situacija je vrlo izazovna", ističe Fuele navodeći da su nakon globalne financijske krize 2009. godine smanjene investicije, da su ostali strukturni problemi te da su komplicirana birokracija i korupcija imali negativan učinak na gospodarstvo.

Fuele navodi da je neformalno sudjelovanje u Europskom semestru već od ove godine dobra prilika za Hrvatsku da razvije svoju reformsku agendu i njezinu provedbu. U Europskom semestru, novom instrumentu koordinacije ekonomskih politika država članica EU, Hrvatska ove godine sudjeluje neformalno i na dobrovoljnoj osnovi, dok će to od sljedeće godine postati obvezom.U okviru Europskog semestra zemlje članice u travnju svake godine podnose Europskoj komisiji svoje nacionalne reformske, stabilizacijske i konvergencijske programe.

Komisija ocjenjuje te programe i za svaku zemlju izrađuje konkretne preporuke. Komisije će ove godine ocjene nacionalnih programa zajedno s preporukama objaviti 29. svibnja. Hrvatska vlada je 18. travnja usvojila ekonomski program i uputila ga u Bruxelles. Ekonomski program sastoji se od konvergencijskog programa s makroekonomskim i fiskalnim okvirom i nacionalnog programa reformi koji definira kratkoročne i dugoročne reformske mjere.

Fuele ističe da je potrebno nastaviti borbu protiv korupcije na svim razinama. Komisija će sredinom ove godine prvi put objaviti izvješće o borbi protiv korupcije u svim zemljama članicama, uključujući i Hrvatsku. Fuele također poziva Hrvatsku da osigura odgovorajuće administrativne kapacitete za upravljanje sredstvima iz europskih fondova te pripremi visokokvalitetne i zrele projekte. "To je apsolutno potrebno za učinkovitu uporabu strukturnih i kohezijskh fondova.

Hrvatska će također, nastavlja Fuele, morati posvetiti posebnu pozornost obučavanju i popunjavanju granične policije, tehničkoj opremljenosti i infrastrukturi na granicima jer hrvatske granice postaju vanjskim granicama EU-a.S druge strane, ulazak Hrvatske važan je i za Europsku uniju jer pokazuje da je proces proširenja živ i da EU ispunjava svoje obveze kada zemlje provedu potrebne reforme.