c S
Dnevne novosti

Vekarić: Suradnjom tužiteljstava do efikasnijeg procesuiranja ratnih zločina u regiji

10.05.2013 07:10 BEOGRAD, 9. svibnja 2013.(Hina), Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić ocijenio je u četvrtak, u povodu priprema za izlaznu strategiju Haaškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), da su tužiteljstva u regiji na dobrom putu koji treba dovesti do ukidanja granica za predmete ratnih zločina.

Komentirajući dvodnevni posjet glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza Srbiji, Vekarić je u programu tv-postaje Pink podsjetio da će u realiziranju izlazne strategije ICTY-a sudjelovati časnici za vezu iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine "koji sada rade na predmetima i pripremaju određene predmete da se prebace na lokalna pravosuđa".

Vekarić je objasnio kako je "strategija da se faktički osposobe pravosuđa" Srbije, Hrvatske i BiH za efikasnije procesuiranje ratnih zločina, jer je bit u suradnji između tužiteljstava u regiji, koja je, po njegovim riječima, takva da su "na dobrom putu da ukinemo granice za predmete ratnih zločina".

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine kazao je također da je jedna od tema razgovora s Brammertzom bio i budući brijunski summit na kojem bi se navodno moglo raspravljati o 1.500 postupaka koji se vode u Hrvatskoj protiv srpskih državljana jer, kako je rekao, "to pitanje uznemirava naše ljude koji su izbjegli iz Hrvatske i ne mogu se vratiti jer se boje da će biti uhićeni".

Vekarić je rekao i da "Brammertz navodno radi na tome da se neki postupci (vođeni u ICTY-u) revitaliziraju", komentirajući kako bi se, ukoliko se dođe do topničkih dnevnika, "možda mogao stvoriti takav ambijent da tužiteljstvo ima osnova da krene revizija postupka za hrvatske generale".

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine potvrdio je da je uvjeren da će Brammertz, nakon dvodnevnih razgovora sa srbijanskim dužnosnicima u Beogradu, Vijeću sigurnosti UN-a u lipnju uputiti pozitivno izvješće o suradnji ICTY i Srbije, uz ocjenu da su pozitivnim dojmovima pridonijele i ocjene Europske komisije o napretku Srbije u procesu približavanja eurointegracijama.

"Nema više otvorenih pitanja (s ICTY)”, rekao je Vekarić i naglasio da će izvješće o suradnji Srbije sa Haaškim tribunalom "biti apsolutno pozitivno".Vekarić očekuje da će ICTY okončati rad do 2015. godine, a jedno od završnih pitanja je i gdje bi trebao završiti arhiv tog suda - u New Yorku ili u Den Haagu.