c S
Dnevne novosti

Jovanović predstavio nove strukovne kurikulume

13.05.2013 07:14 BAKAR, 10. svibnja 2013.(Hina), Nove strukovne kurikulume koji će se od slijedeće školske godine eksperimentalno uvesti u 52 srednje škole u 20 županija, predstavio je u Pomorskoj školi u Bakru ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Izrađeno je ukupno 25 novih strukovnih kurikuluma, od kojih su tri posve nova, a 22 će se provoditi pod istim ili izmijenjenim nazivom. Novi kurikulumi su tehničar za jahte i marine, koji će se provoditi u pomorskim školama u Bakru i Zadru, zatim modelar obuće i kožne galanterije te šumar. Škole koje su se odlučile za uvođenje novih kurikuluma izvodit će po dva strukovna kurikuluma. Ministar Jovanović istaknuo je kako su kurikulumi nastali dubinskim istraživanjem potreba gopodarstva i sudjelovanjem predstavnika oko 500 poslodavaca, predstavnika visokoškolskih ustanova, sindikata te djelatnika školskih ustanova.

Njihov osnovni sadržaj je popis svih znanja, vještina i ostalih kompetencija, koje učenik treba steći da se uključi na tržište rada ili nastavi obrazovanje. Također kurikulum daje relevantnije stručne kompetancije i mijenja paradigmu obrazovanja – s poučavanja na učenje i ishode učenja, rekao je Jovanović. Učenik će stjecati kvalifikaciju određene razine obrazovanja te se uvodi sustav stjecanja europskih kreditnih bodova u strukovnom obrazovanju koji će omogućiti veću mobilnost učenika u sustavu, najavio je. Uvođenjem kurikuluma, dodao je Jovanović, po prvi put u škole se uvode otvoreni kurikulumi podložni promjenama.

Oni nastavnicima daju veću autonomiju, kreativnost i slobodu dok će se učenike osposobiti za stjecanje relevantnih kompetencija za rad ili nastavak obrazovanja. Ministar Jovanović ocijenio je da će novi kurikulumi, zajedno s e - upisima, stvoriti pretpostavke da strukovne škole budu kvalitetnije. Napomenuo je da se i u strukovnim školama želi povećati općeobrazovne programe, kako bi oni koji žele studirati mogli položiti državnu maturu. Sve škole i ravnatelje pozvao je da prate zanimanje za njihove škole i, ako je potrebno, organiziraju dane otvorenih vrata i približe se učenicima.

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje Ivan Šutalo naglasio je kako je uloga strukovnog obrazovanja stvarati glavne resurse za razvoj gospodarstva. Naveo je da su neki nastavni programi stari i po 20 godina i da su usmjereni na podučavanje, a da su nastavne planove i programe donosili nastavnici, koji trebaju napraviti pripremu, ali da o tome što se mora učiti, mora odlučiti netko drugi.

Voditeljica Službe za zajedničke programe u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Monika Vričko, izvijestila je da je do danas u 11 sati 9.880 učenika osmih razreda prijavilo više od 37.000 programa putem aplikacije za prijavu obrazovnih programa, u kojoj se od jučer učenici mogu prijaviti i za 25 novih kurikuluma. Prijave se u sustav primaju do 26. lipnja, učenici će od 1. srpnja moći vidjeti na kojem se mjestu nalaze i brisati ili dodavati izabrane programe, a 5. srpnja bit će izrađene rang liste, nakon čega će učenici biti upisani, rekla je Vričko.