c S
Dnevne novosti

Odobreni novi obroci pomoći Grčkoj

14.05.2013 07:08 BRUXELLES, 13. svibnja 2013.Hina, Ministri financija zemalja članica eurozone odobrili su u ponedjeljak nove obroke financijske pomoći Grčkoj u ukupnom iznosu od 7,5 milijardi eura, od kojih će 4,2 milijarde biti isplaćeno za nekoliko dana.

Druga tranša u iznosu od 3,3 milijarde eura trebala bi biti isplaćena u lipnju ako Grčka provede reforme na koje se obvezala pred međunarodnim kreditorima.

Riječ je o paketu pomoći koji je odobren u proljeće prošle godine. I Cipar je u ponedjeljak dobio prvu tranšu pomoći u iznosu od dvije milijarde eura isplaćena je u ponedjeljak, a još milijardu eura bit će isplaćeno 30. lipnja, priopćio je Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), trajni fond za financijsku pomoć zemljama eurozone.

Na sastanku ministara financija eurozone bilo je riječi o Sloveniji i Španjolskoj, ali bez donošenja ikakvih odluka. Slovenski ministar financija Uroš Čufer predstavio je kolegama iz eurozone reformski program koji je slovenska vlada donijela prošli tjedan i kojim želi izbjeći spašavanje od strane EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda. O tome programu će Komisija izjasniti 29. svibnja zajedno s programima svih zemalja članica.

Šef euroskupine Jereon Dijsselbloem izjavio je da Slovenija mora brzo i odlučno provesti predviđene mjere za uklanjanje makroekonomskih neravnoteža i vratiti povjerenje u svoj bankarski sektor, koji je u velikim gubitcima.