c S
Dnevne novosti

Mirovna konferencija o Siriji vjerojatno tek u lipnju

14.05.2013 07:10 WASHINGTON, 13. svibnja 2013.(Hina/Reuters), Moguće konferencija na kojoj bi se okupili predstavnici sirijske vlade i oporbe kako bi pokušali okončati građanski rat u toj zemlji mogla bi biti odgođena za početak lipnja, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Podsjetivši da je državni tajnik SAD-a John Kerry prošlog tjedna rekao da bi se ta konferencija mogla održati do kraja svibnja, glasnogovornica je novinarima rekla da "izgleda vjerojatno da će se ona odgoditi za moguće početak lipnja". "U ovom trenutku nemam točan datum", rekla je Psaki.

Predsjednik SAD-a Barack Obama u ponedjeljak je obećao da će sirijsku vladu i pobunjenike dovesti za pregovarački stol u Ženevi idućih tjedana, ali je upozorio da će stanje u sirijskom građanskom ratu biti teško staviti pod nadzor. Obama je na zajedničkoj konferenciji s britanskim premijerom Davidom Cameronom izjavio da su se on i Cameron složili da je potrebno održavati pritisak na Asada da odstupi i otvori put političkoj tranziciji.

"A to znači spajanje predstavnika režima i oporbe u Ženevi idućih tjedana kako bi se dogovorili glede prijelazog tijela, što bi omogućilo prijenos Asadove vlasti na to tijelo", rekao je Obama.

Obama je, međutim, iskazao oprez nakon što su prošlog tjedna Washington i Moskva potaknuli nade dogovorom da će pokušati organizirati međunarodnu mirovnu konferenciji o Siriji. "Bit će golemih izazova, pa i s uključenom Rusijom, jer još uvijek imamo zemlje poput Irana i imamo nedržavne protagoniste poput Hezbolaha koji su aktivno uključeni", rekao je Obama.