c S
Dnevne novosti

MZOS i Nezavisni sindikat znanosti počeli pregovore o GKU

14.05.2013 07:22 ZAGREB, 13. svibnja 2013.(Hina), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja počeli su danas pregovore o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje koje je predložilo Ministarstvo.

Na sastanku je potpisan Protokol o vođenju pregovora, u ime MZOS-a sastanak je vodio ministar Željko Jovanović, a u ime Sindikata predsjednik Velikog vijeća Vilim Ribić, priopćio je MZOS. Kako se navodi, načelno su raspravljeni ključni elementi prijedloga Ministarstva, a glavni cilj pregovora je usklađivanje Granskoga kolektivnog ugovora (GKU) sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama.

Ističe se da je sastanak protekao u tolerantnom ozračju i uz obostrano razumijevanje kako postoji potreba da se sustav dugoročno uredi uz uvažavanje interesa obiju strana potpisnica GKU-a. Dodaje se da je postignut načelni konsenzus oko načina na koji bi se mogla riješiti pitanja koja su sindikatu sporna. Ministar Jovanović pritom je netočnima ocijenio informacije koje su se ovih dana pojavile u medijima da Vlada ukida dodatke na plaću.

Objasnio je da Ministarstvo ne namjerava ukinuti dodatak od četiri, osam i deset posto na plaću, već želi pronaći kvalitetnije rješenje kroz sustav koeficijenata. U priopćenju se navodi kako su predstavnici sindikata rekli da im je to načelno prihvatljivo pa su se za idući sastanak obje pregovaračke strane obvezale ponuditi svoje prijedloge na ovu temu.

Demantirane su i tvrdnje da Ministarstvo želi ukinuti dodatak na magisterij i doktorat, te je utvrđeno da nije riječ o ukidanju tih prava, s obzirom na to da su ona uređena Temeljnim kolektivnim ugovorom za zaposlenike u javnim službama.

Dogovoreno je i da u GKU-u ostaje članak 74. kojim se Ministarstvo obvezuje zatražiti mišljenje sindikata prije donošenja propisa koji utječu na ravnopravni, socijalni, profesionalni i materijalni položaj zaposlenika i djelatnosti Za idući tjedan najavljen je nastavak pregovora.