c S
Dnevne novosti

Ministri EU-a: polovičan uspjeh u borbi protiv poreznih utaja

15.05.2013 07:16 BRUXELLES, 14. svibnja 2013.Hina, Ministri financija zemalja članica EU-a usuglasili su u utorak mandat Europskoj komisiji da započne pregovore o oporezivanju štednje s pet trećih zemalja, ali još nema dogovora o direktivi o razmjeni podataka o kamatama na štednju unutar Unije zbog protivljenja Austrije i Luksemburga.

Austrija i Luksemburg su pristale dati suglasnost za mandat Komisiji za pregovore s trećim zemljama - Švicarskom, Lihtenštajnom, Andorom, Monakom i San Marinom, koje se smatraju poreznim oazama - o razmjeni podataka o kamatama na štednju. S druge strane, još nema suglasnosti o novim pravilima o oporezivanju kamata na štednju. Komisija je predložila da se automatska razmjena podataka o kamatama isplaćenim u jednoj članici državljanima drugih zemalja članica proširi na sve vrste prihoda.

Pregovori o automatskoj razmjeni podataka već godinama zapinju jer su se Austrija i Luksemburg protivili ukidanju bankarske tajne. Prošli je mjesec Luksemburg najavio da je spreman popustiti dok je Austrija još pokazivala suzdržanost, međutim, nema naznaka da bi se danas mogao postići dogovor. I Austrija i Luksemburg sada ističu da ne mogu pristati na nova pravila unutar EU-a dok se ne postigne dogovor s pet trećih zemalja.

Novim pravilima o oporezivanju štednje EU želi spriječiti porezne utaje, a to je i glavna tema summita čelnika država članica koji će se održati u sljedeću srijedu 22. svibnja. Borba protiv poreznih utaja došla je u središte pozornosti nakon što je izbila afera kada je otkrivena golema mreža poreznih oaza tzv. Offshore Leaks. Skupina svjetskih istraživačkih novinara otkrila je razgranat i uhodan sustav skrivanja novca od poreznih vlasti na odabranim egzotičnim lokacijama.