c S
Dnevne novosti

Ashton pozvala Dačića i Thacija na sastanak o provedbi sporazuma

15.05.2013 07:10 BRUXELLES, 14. svibnja 2013.Hina, Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton pozvala je u utorak premijere Srbije i Kosova Ivicu Dačića i Hashima Thacija na sastanak u Bruxellesu 21. svibnja na kojem će razgovarati o provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa, koji je parafiran 19. travnja.

"Pozvala sam premijere Dačića i Thacija na sastanak sljedeći tjedan, 21. svibnja u Bruxellesu kako bi razgovarali o zajedničkim koracima koje trebaju poduzeti u vezi s provedbom travanjskog sporazuma. Brza provedba je od ključne važnosti i veselim se razgovoru s dvojicom premijera", istaknula je Ashton u priopćenju.

Nakon parafiranja sporazuma, održana su dva sastanka radnih skupina koje su trebale dogovoriti provedbu postignutog sporazuma, ali bez ikakva uspjeha, a dvije strane su se međusobno optuživale za neuspjeh tih razgovora. Stoga je Ashton odlučila pozvati premijere kako bi se na najvišoj razini došlo do napretka.

Postignuti sporazum predviđa autonomiju za zajednicu srpskih općina na sjeveru Kosova, ali u okviru kosovskih institucija. Napredak najprije u dogovaranju toga sporazuma, a sada i u njegovoj provedbi, ključni je uvjet za daljnji napredak i Srbije i Kosova u europskim integracijama.

Srbija očekuje da će čelnici EU-a na svom summitu u lipnju odrediti datum za početak pristupnih pregovora, a Kosovo očekuje zeleno svjetlo za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.