c S
Dnevne novosti

Od 1. srpnja pomoć Hrvatima i u drugim misijama EU-a

15.05.2013 07:24 ZAGREB, 14. svibnja 2013.(Hina), Od 1. srpnja, kada Hrvatske postane punopravnom članicom Europske unije, konzularnu zaštitu i pomoć hrvatskim državljanima koji se nalaze u inozemstvu, gdje RH nema svoje diplomatsko ili drugo predstavništvo, pružat će diplomatske misije ili konzularni uredi druge države članice Europske unije, u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom, navodi se u nacrtu konačnog prijedloga Zakona o dopunama Zakona o vanjskim poslovima objavljenom na internetskoj stranici MVEP-a.

Ovim se Zakonom zakonodavstvo Hrvatske usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije u dijelu koji se odnosi na potrebu zakonskog uređivanja postupanja diplomatskih misija i konzularnih ureda Hrvatske prema zahtjevima državljana drugih država članica EU za pružanjem konzularne zaštite i pomoći, uključivo i izdavanje Europskog hitnog putnog lista za povratak.

Također se predviđa davanja novčane pozajmice, koja do sada nije izrijekom postojala, hrvatskim državljanima koji se nađu u problemima kako bi se mogli vratiti kući, navodi se u predloženim dopunama. Tako hrvatski građani kada se nađu u nevolji u inozemstvu osim uputa i savjeta u hrvatskim diplomatskim misijama i konzularnim uredima mogu dobiti i novčanu pozajmicu.

"Iznimno, u slučaju kada nema druge mogućnosti da se državljaninu Hrvatske u nevolji osigura povratak u Hrvatsku, a odlaganje povratka bi moglo uzrokovati ozbiljne posljedice po njegove interese, šef diplomatske misije odnosno konzularnog ureda može odobriti davanje novčane pozajmice i odrediti način njezina trošenja, uz pisano preuzetu obvezu povrata posuđenih sredstava po povratku u Hrvatsku", ističe se u prijedlogu zakona.

Međutim, novčana pozajmica će biti uskraćena ako podnositelj zahtjeva odbije pisano preuzeti obvezu njezina povrata, ako je dao lažne podatke ili se utvrdi da nije vratio ranije dobivenu pozajmicu. Isto tako, "u posebno opravdanim slučajevima", glavni tajnik MVEP-a može donijeti odluku o djelomičnom ili potpunom oslobađanju obveze povrata pozajmice.

Objavom nacrta konačnog prijedloga Zakona o dopunama Zakona o vanjskim poslovima na internetskoj stranici MVEP-a ministarstvo je pokrenulo javno savjetovanje o tom zakonu koje će trajati do 23. svibnja.