c S
Dnevne novosti

Javni ovršitelji ponovno predlažu ukidanje Ovršnoga zakona

20.05.2013 07:22 ZAGREB, 17. svibnja 2013.(Hina), Hrvatska udruga javnih ovršitelja (HUJO) uputila je Ustavnome sudu Republike Hrvatske novi prijedlog za ukidanje Ovršnoga zakona iz 2012. te drugih zakona iz 2012., kojima se ukida hrvatska javnoovršiteljska služba.

Udruga u priopćenju ističe da je novi prijedlog upućen nakon što je Ustavni sud RH 23. travnja donio rješenje kojim odbacuje njihov prijedlog i to, kako se navodi, "bez ikakvog razmatranja navoda i dokaza sadržanih u našem prijedlogu. Tako se udruga osvrće na pojedine točke kojima je Ustavni sud obrazložio zašto je odbacio njihov prijedlog. Među ostalim, navode kako "točka 8. obrazloženja rješenja Ustavnoga suda od 23. travnja ove godine nije u skladu s odredbama međunarodnog Ugovora o pristupanju RH u EU, kao i s Izvješćem o monitoringu od 26. ožujka ove godine".

To obrazlažu time što je Europska komisija (u skladu s čl. 36. Akta o pristupanju - sastavnoga dijela Ugovora o pristupanju), ovlaštena isključivo na praćenje (monitoring) svih obveza koje je Republika Hrvatska preuzela tijekom pregovora o pristupanju EU, te nema ovlasti da odobri jednostranu izmjenu s 9. prosinca 2011. preuzete međunarodno-pravne obveze Republike Hrvatske (iz čl. 36. i Priloga VII t. 1. Akta o pristupanju) da će služba javnih ovršitelja početi raditi 1. siječnja 2012. godine.

Udruga upozorava kako je, pak, u skladu sa čl. 141. hrvatskog Ustava, za pravovaljanost te izmjene Ugovora o pristupanju potrebno da ju prethodno potpišu i ratificiraju sve države-članice Europske unije i Republika Hrvatska, kao ugovorne strane međunarodnog Ugovora o pristupanju, što nijedna potpisnica Ugovora o pristupanju dosad nije učinila, pa tako niti Republika Hrvatska.

Hrvatski javni ovršitelji traže i očekuju da će Ustavni sud RH meritorno odlučiti o njihovu novom prijedlogu, odnosno usvojiti ga ili odbiti, ali samo uz obrazloženo pozivanje na odgovarajuće odredbe Ustava RH i Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, a ne na, kako navode, "irelevantno izvješće Europske komisije koja nije potpisnica Ugovora o pristupanju".

Hrvatska udruga javnih ovršitelja ističe kako će, u slučaju da Ustavni sud ponovno odbaci i ovaj njihov novi prijedlog, podnositi nove prijedloge sve dok od Ustavnog suda ne dobije obrazloženu meritornu odluku, a za zaštitu svojih prava obratit će se i Europskome sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Ako Ustavni sud ne ukine sporne zakone, udruga se nada i očekuje da će, kako stoji u njezinu priopćenju, "nakon skorašnjih prijevremenih parlamentarnih izbora, nova hrvatska Vlada i saborska većina sve ovršne zakone i druge propise koji se primjenjuju od listopada 2012., što prije staviti izvan snage i time omogućiti brz početak rada hrvatske javnoovršiteljske službe".