c S
Dnevne novosti

Zakon o homoseksualnim brakovima stavlja na kušnju Camerona

21.05.2013 07:14 LONDON , 20. svibnja 2013.(Hina/Reuters), Politika britanskoga premijera Davida Camerona prema homoseksualnom braku mogla bi u ponedjeljak produbiti razlike unutar njegove stranke s obzirom da se njegovi konzerativci spremaju suprotstaviti mu se što povećava probleme u njegovu vodstvu i vladi.

Čak do polovice od 303 Cameronova zastupnika u donjemu domu britanskog parlamenta će kako se očekuje poduprijeti amandman za koji vlada vjeruje da će uništiti njezine napore za legalizacijom homoseksualnih brakova.

Cameronov neuspjeh u pokušaju da ujedini vladajuću Konzervativnu stranku kada je o istospolnim brakovima riječ, ali i o drugoj važnoj njegovoj politici ponovnom pregovaranju o britanskome članstvu u EU-u, mogli bi podrovati njegove izglede da bude ponovno izabran 2015., unatoč tomu što gospodarstvo u državi pokazuje znakove vraćanja rastu.

"Ovo je savršena politička oluja. Nije mogla doći u gorem trenutku za Camerona", rekao je istaknuti radio prezenter koji vodi blog o konzervativcima Iain Dale. Nije vjerojatno da će amandman proći, no količina revolta kada je o legalizaciji istospolnih brakova riječ, mogla bi znatno uništiti Cameronov kredibilitet, smatra Dale.