c S
Dnevne novosti

Leko: Volio bih da zastupnici ne budu opterećeni pozicijama u izbornoj promidžbi

21.05.2013 07:24 ZAGREB, 20. svibnja 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko izjavio je kako bi volio da saborski zastupnici koji se vraćaju u srijedu, nakon stanke zbog lokalnih izbora, ne budu opterećeni svojim pozicijama u izbornoj promidžbi između dva izborna kruga jer će to dati boju raspravama u parlamentu.

"Situacija je takva, imamo posla, moramo krenuti u zasjedanje i pokušat ćemo se držati tema. Mislim da će ipak prevladati državni interes te da neće biti velikih iskakanja", rekao je Leko u emisiji Hrvatskoga radija "S Markova trga". Zastupnike, po onom što je najavio predsjednik Sabora, čeka tridesetak točaka dnevnog reda, a kako je rekao, vlada je odradila još daljnih 40-ak točaka. "Imamo puno zakona koji zaslužuju ozbiljnu i dobru raspravu", rekao je Leko, ističući posebno Zakon o strancima, Zakon trgovačkim društvima, Zakon o eksploataciji ugljikovodika, Zakon o suradnji vlade i Hrvatskoga sabora, Zakon o osobnoj iskaznici i druge zakone.

Na pitanje kakav će biti odnos Europskog parlamenta i Hrvatskoga sabora, Leko je odgovorio kako Hrvatska mora naći zakonski okvir koji će omogućiti kreativan nastup naših predstavnika u tijelima Europske unije i predstavnicima vlade u tim tijelima, ali i osigurati da Hrvatski sabor može nadzirati rad naših predstavnika u europskim tijelima. Leko je komentirao i "lošu sliku" koju saborski zastupnici imaju u javnosti, ističući kako ne zna zašto neki mediji sustavno čine pritisak na Hrvatski sabor i zastupnike "kao da znaju tko bi njih i tu instituciju mogao zamijeniti, a da bi ona bila demokratska".

Predsjednik Hrvatskoga sabora smatra da se u javnosti malo zna što zastupnici rade. "Ocjenjuju se po radu u plenarnoj sjednici, ali do dolaska na sjednicu moraju pročitati naramak materijala, konzultirati se sa stručnjaima, bazom i strankom", rekao je Leko i podsjetio na to kako javnost ne vidi rad zastupnika u saborskim radnim tijelima. "Izgleda da ih branim, no to ne vrijedi za sve zastupnike. Ima zastupnika koji nisu ni bili u Saboru, a nisu radili ni u svojoj izbornoj jedinici ni u stranci", rekao je i dodao da građani - kad biraju - moraju uzeti u obzir tko je vjerodostojan kao njihov predstavnik.

Leko je najavio da je u tijeku prikupljanje ponuda za novi sustav ozvučenja i glasovanja u Saboru te je izrazio nadu da će u sklopu ljetne stanke Sabor dobiti novi elektronički sustav glasovanja i ozvučenja. Komentirajući kao predsjednik Glavnog odbora SDP-a rezultate lokalnih izbora, rekao je kako su ukupni rezultati optimistični za SDP jer je "potpora građana politici i politikama i ljudima SDP-a" vrlo važna, a u nekim mjestima i znatno porasla. "Vlada je principijelno i vjerodostojno vodila politiku ne prilagođavajući je stranačkim potrebama za lokalnim izbore i ta politika je dobila prolaz kod građana", ustvrdio je Leko.

Na pitanje je li se premijer Zoran Milanović, koji je danas preuzeo odgovornost za izborne rezultate, trebao obratiti građanima još sinoć, Leko je odgovorio kako misli da je bolje da se obratio javnosti kad ih je izanalizirao i prespavao. "Ne vidim tu problem, važno je da je zahvalio biračima i ocijenio izbore demokratskim", zaključio je Leko.