c S
Dnevne novosti

Referendum uspio; sindikati najavljuju akcije

21.05.2013 07:18 ZAGREB, 20. svibnja 2013.(Hina), Većina članova sindikata javnih i državnih službi na prošlotjednom je referendumu podržala opći štrajk i blokadu državnog sustava do ispunjenja sindikalnih zahtjeva kojima se traži napuštanje politike rezanja plaća i mjera štednje.

Sindikalni čelnici danas su na konferenciji za novinare izvijestili da je referendum uspio čime su, ističu, dobili legitimitet za poduzimanje akcija o kojoj će javnost ovih dana biti preciznije obaviještena Sindikati traže vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata u javnim i državnim službama, te uključivanje sindikata u rješavanje pitanja viška zaposlenih.

Traže i čvrsta jamstva da se više neće posezati za radničkim pravima te ukidanje Zakona o reprezentativnosti. Sindikalni čelnici najavili su zbog klevete kaznenu prijavu protiv ministra financija Slavka Linića, koji je sindikate proteklih dana nazvao "produženom rukom Tomislava Karamarka" i rekao da rade u funkciji HDZ-a.

Osim toga, sindikati će Linića prijavili i DIP-u jer je, kažu, "iskoristio izbornu šutnju za propagandu vladinih mogućih budućih poteza, kako bi time privukao glasače da glasaju za SDP".

Vilim Ribić (Matica hrvatskih sindikata) prozvao je vladu da ne zna što se stvarno događa u javnoj potrošnji. "Doživjeli smo lavinu besmislenih optužbi od kojih je ova o 'produženoj Karamarkovoj ruci' samo poruka članovima SDP-a, kojima treba objasniti zašto su sindikati u ovakvom otporu prema SDP-u".

To je jedina svrha ovakvih neodgovornih objeda koje nemaju veze sa stvarnošću, rekao je Ribić te dodao kako ovakav SDP nema veze sa socijalnom demokracijom. Vladu je optužio i da je, uoči lokalnih izbora, "manipulirala statističkim podacima " jer, ističe, "nije točno da su s 43 na 41 posto smanjili udjel javne potrošnje u BDP-u".

"Lažu pred lokalne izbore, jer su promijenili samo metodologiju izračuna", rekao je Ribić te dodao kako zbog toga ne treba ni čuditi ishod jučerašnjih lokalnih izbora.