c S
Dnevne novosti

Summit EU-a produžuje odredbu da svaka članica ima povjerenika u EK

22.05.2013 07:16 BRUXELLES, 21. svibnja 2013.Hina, Čelnici Europske unije trebali bi u srijedu i službeno promijeniti odredbu Lisabonskog ugovora o sastavu Europske komisije kako bi i dalje svaka zemlja članica u njoj imala jednog povjerenika, što je obećano Ircima prije njihova drugog referenduma, na kojem su pristali ratificirati Lisabonski ugovor.

Lisabonski ugovor, koji je na snazi od 1. prosinca 2009. godine, predviđa da broj povjerenika Europske komisije od 1. siječnja 2014. godine bude manji od broja zemalja članica, odnosno da broj povjerenika bude jednak broju od dvije trećine zemalja članica.

Sam Lisabonski ugovor predviđa mogućnost da se ta odredba može promijeniti jednoglasnom odlukom Europskog vijeća, tijela koji čine šefovi država ili vlada. To bi se trebalo dogoditi u srijedu na summitu EU u Bruxellesu, gdje će se okupiti čelnici svih zemalja članica.

Irski su birači u lipnju 2008,. godine na referendumu odbacili Lisabonski ugovor. Nakon toga su čelnici EU-a, u nastojanju da osiguraju konačnu ratifikaciju Lisabonskog ugovora, obećali Ircima određene ustupke.

Jedan od njih bio je i taj da neće izgubiti povjerenika u Europskoj komisiji tako što će se promijeniti odredba o sastavu Komisije i omogućiti da i dalje svaka članica ima po jednog povjerenika. Irci su na ponovljenom referendumu 2. listopada 2009. godine prihvatili Lisabonski ugovor.