c S
Dnevne novosti

Europski sud odbio zahtjev Slovenije glede "izbrisanih"

23.05.2013 07:16 LJUBLJANA, 22. svibnja 2013.Hina, Europski sud za ljudska prava (ECHR) odbio je zahtjev Slovenije da joj se za godinu dana produlji rok za rješavanje pitanja "izbrisanih" Neslovenaca, potvrdio je u srijedu slovenski ministar za unutarnje poslove i javnu upravu Gregor Virant.

Svojom presudom donesenom 26. lipnja prošle godine ECHR je ustvrdio da je Slovenija brisanjem velikog broja Neslovenaca iz registra stanovništva 1992. godine kršila njihova ljudska prava, te nastale posljedice do danas nije riješila, te joj naložilo da u toku od godine dana donese shemu kompenzacija, odnosno odšteta.

"Nacrt zakonskog rješenja za kompenzacijsku shemu uskoro ćemo predstaviti izbrisanima, ali ne vjerujem da zakon može biti prihvaćen do kraja lipnja", rekao je Virant za Slovenski radio, potvrdivši da je prošlog tjedna ECHR obavijestio Sloveniju da joj produženje roka za kompenzacijsku shemu, navedenog u presudi iz prošle godine, nije odobreno.

Virant je dodao da zbog toga očekuje nove troškove državnog proračuna, zbog vjerojatnih novih tužbi protiv Slovenije, koje je ECHR u očekivanju zakonske sheme o odštetama u međuvremenu odbijao.

Zahtjev da joj se odobri jednogodišnje produženje roka za rješavanje pitanja izbrisanih vlada sadašnje premijerke Alenke Bratušek u Strasbourg je uputila u travnju, pravdajući taj potez neaktivnošću na tom području prijašnje vlade Janeza Janše koja je rješavanju pitanja izbrisanih bila nenaklonjena.