c S
Dnevne novosti

Sabor: Hrvatskoj treba kvalitetna strategija zaštite od požara

24.05.2013 07:20 ZAGREB, 23. svibnja 2013.(Hina), Saborski klubovi su se suglasili kako Hrvatska neosporno treba imati strategiju zaštite od požara, no nesuglasje je nastalo oko predstavljenog Prijedloga nacionalne strategije zaštite od požara za razdoblje od 2013. do 2022.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković kazao je kako su glavni ciljevi i prioriteti Strategije do 2022. smanjiti broj požara i stradalih osoba, materijalnu štetu te unaprijediti sustav vatrogastvu, no HDZ-ov zastupnik Josip Đakić je ustvrdio kako je to neostvarivo predloženom strategijom.

„Smatramo da su u izradu Strategije trebali biti uključeni stručnjaci širega područja, a ne samo nekoliko službenika MUP-a i Državne uprave za spašavanje“, poručio je Đakić zamjerivši što Vatrogasna zajednica Hrvatske nije bila uključena.

Strategija je nastala, prema njegovim tvrdnjama, sakupljanjem nepovezanih materijala iz nekoliko organizacija. „Štoviše, neki dijelovi pobijaju jedni druge“, ustvrdio je Đakić. Rekao je i kako nisu definirana financijska sredstva, obaveze lokalnih i regionalnih samouprava, kao ni hrvatske vatrogasne zajednice te Vlade. Njegov stranački kolega Miroslav Tuđman replicirao mu je ocijenivši kako je to jedan od najslabijih i najlošijih dokumenata koji je došao pred Sabor.

„Nema pokazatelja ni o provedbenom planu, niti o nositeljima, a niti o rokovima i ciljevima“, ustvrdio je. Da predloženi dokument treba na doradu složio se i Laburist Mladen Novak. „Što reći o nacionalnom dokumentu u kojem se citiraju definicije iz wikipedije, a zanemaruju se stručne definicije“, zapitao se.

HNS-ov Petar Baranović zapitao se kako će općina koja ne može pokriti niti elementarne funkcije bez pomoći iz državnog iz svog proračuna odgovoriti na zadane zadatke, odgovoriti na preventivu i pripremu protupožarne zaštite.„Za sve gospodo trebaju sredstva, a ne samo dobra volja,“ poručio je.