c S
Dnevne novosti

Slovačka Hrvatima otvara tržište rada nakon 1. srpnja

24.05.2013 07:12 BRATISLAVA, 23. svibnja 2013.(Hina), Slovačka će potpuno otvoriti svoje tržište rada za hrvatske radnike nakon ulaska RH u EU 1. srpnja, javlja u četvrtak agencija TASR pozivajući se na dokumente slovačkih ministarstava vanjskih poslova i rada. U dokumentu se navodi da Slovačka ne mora strahovati od masovna dolaska hrvatskih radnika zbog slične gospodarske razvijenosti dviju zemalja.

"Slovačka vjerojatno neće biti privlačna za hrvatske radnike", kaže se u dokumentu i dodaje da je nezaposlenost u Hrvatskoj 16, a u Slovačkoj 14 posto. Prosječna plaća u Slovačkoj iznosi 805, a u Hrvatskoj 710 eura. U Slovačkoj je u prosincu 2012. bilo zaposleno svega 146 hrvatskih radnika. Slovačka se ovom odlukom pridružila Češkoj, Danskoj, Finskoj, Estoniji, Litvi koje su službeno objavile da na svojim tržištima rada neće ograničavati pristup hrvatskim radnicima.

S druge strane, određena ograničenja najavile su Njemačka, Nizozemska, Austrija i Velika Britanija. Vlade u Parizu, Madridu, Ljubljani, Varšavi, Lisabonu i Rigi još razmatraju konačnu odluku o tom pitanju, ali po postojećim pokazateljima neslužbeno se očekuje da ograničenja za hrvatske radnike neće biti ni u Poljskoj, Portugalu i Latviji, rečeno je Hini prošli tjedan u veleposlanstvima tih zemalja.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja u kojem države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli "2+3+2", to jest početno ograničenje za pristup tržištu rada od 2 godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još 3 godine te uz opravdan razlog za dodatne 2 godine. Hrvatska ima pravo uvesti recipročne mjere za one članice koje odluče da će koristiti tu mogućnost.

Ista su pravila vrijedila i za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007. godine. Nakon ulaska 10 novih članica 2004. te ulaska Bugarska i Rumunjske 2007., većina starih članica EU-a uvela je ograničenja za radnike iz tih zemalja, bilo na dvije, bilo na punih sedam godina, a jedino je Švedska svoje tržište otvorila svima.