c S
Dnevne novosti

Sabor: Građanima treba pomoć za besplatnu pravnu pomoć

27.05.2013 07:22 ZAGREB, 24. svibnja 2013.(Hina), Građanima često treba pravna pomoć kako bi iskoristili institut besplatne pravne pomoći, ustvrdio je danas SDSS-ov Mile Horvat priključivši se tako nizu zastupnika i saborskih klubova koji drže da je sustav besplatne pravne pomoći presložen za korisnike te da treba učiniti sve kako bi se ta pomoć približila najpotrebitijima zbog kojih je i stvorena.

Horvatu su sporni imovinski kriteriji jer, kako je rekao, primjerice oni koji su bez primanja ali imaju nešto malo naslijeđene zemlje ne mogu koristiti besplatnu pravnu pomoć. U raspravi o izvješću o provedbi Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći za prošlu godinu Horvat je izrazio bojazan kako bi taj vrijedan institut mogao biti doveden u pitanje obzirom da je 2009. za njega izdvojeno 8,5 milijuna, a lani 1,26 milijuna kuna. Da zakon treba mijenjati upozorio je i Laburist Zlatko Tušak rekavši kako je nužno ukinuti restriktivne kriterije.

Njegov stranački kolega Branko Vukšić napomenuo je kako u BiH koja ima niži standard od Hrvatske za besplatnu se pravnu pomoć izdvaja 600 tisuća eura. „U Hrvatskoj je na žalost jedino što je na europskoj razini – a to je donošenje zakona“, ustvrdio je Vukšić.

Najpotrebitiji često i ne znaju da imaju neka prava, zato treba naći način da ih se s njima upozna, kaže Ana Lovrin (HDZ) koja simptomatičnim drži da građani uglavnom koriste sekundarnu pomoć, odnosno zastupanje pred sudovima Na tu činjenicu upozorava i Klub SDP-a, nezadovoljan što u protekle četiri godine nije prepoznat potencijal dviju pravnih klinika koje djeluju pri pravnim fakultetima u Zagrebu i Splitu.