c S
Dnevne novosti

Vlada: izmjenama Poreznog zakona do razmjene informacija s članicama EU

27.05.2013 07:16 ZAGREB, 24. svibnja 2013.(Hina), Vlada je sa sjednicu Saboru na donošenje uputila izmjene Općeg poreznog zakona koje, u skladu s propisima EU te s Prekršajnim zakonom, predviđaju razmjenu informacija o određenim kategorijama dohotka i kapitala s članicama EU.

Ministar financija Slavko Linić rekao je kako zakonske izmjene omogućuju razmjenu informacija između Hrvatske i ostalih članica Unije te određuju rokove za takvu razmjenu. Proširuje se i definira pravo korištenja dobivenih informacija i dokumenata, te mogućnost da se pod određenim uvjetima informacije proslijede i državama nečlanicama EU.

Spomenute izmjene trebale bi stupiti na snagu s danom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a od 1. siječnja 2015. godine stupile bi na snagu i odredbe koje se odnose na obvezu automatske razmjene informacija s državama članicama. Tom razmjenom će se prosljeđivati informacije o određenim kategorijama dohotka i kapitala, koje se odnose na rezidente drugih država članica.

Linić je kao važnu zakonsku promjenu označio i usvajanje jedinstvene ovršne isprave koja postoji u EU te obveznih standardnih obrazaca za pojedine mjere pružanja pomoći. Vezano uz usklađenje s Prekršajnim zakonom, Vlada je u izmjenama Općeg poreznog zakona napravila selekciju prekršaja prema težini te njihovo grupiranje u određene kategorije prema težini prekršaja.

Pritom su porezni prekršaji grupirani kao lakši, teži i najteži, a za svaku grupu prekršaja određene su posebne novčane kazne. Vlada je Saboru uputila i prijedlog izmjena Zakona o javnoj nabavi kojima se skraćuju postupci i uklanjaju neke administrativne barijere. Po ocjeni ministra Linića, to je važno zbog učinkovitijeg korištenja sredstava iz fondova EU.