c S
Dnevne novosti

Odbor EP-a dao negativno mišljenje o Nevenu Matesu

28.05.2013 07:16 BRUXELLES, 27. svibnja 2013.Hina, Odbor za proračunski nadzor Europskog parlamenta nije u ponedjeljak nakon saslušanja podržao kandidaturu hrvatskog kandidata Nevena Matesa za revizora Europskog revizirskog suda.

Odbor je većinom glasova, 16 za a 11 protiv glasovao za negativno mišljenje o Matesevoj kandidaturi. O tom prijedlogu mišljenja glasovat će svi zastupnici Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u lipnju. Glasovanje na odboru i na plenarnoj sjednici je tajno. Suce Europskog revizorskog suda imenuje Vijeće EU-a, dok Parlament daje neobvezujuće mišljenje, ali teško je očekivati da Vijeće ne uzme u obzir mišljenje europskih zastupnika.

Revizori se biraju na mandat od šest godina. Glasovanje je uslijedilo nakon polusatnog saslušanja, a prije toga Mates je održao uvodno izlaganje od oko pet minuta. Dr. Neven Mates je dugi niz godina radio u inozemstvu, najvećim dijelom u Međunarodom monetarnom fondu. Nakon prijeveremenog umirovljenje 2009. godine Mates se vratio u Hrvatsku i preuzeo dužnost savjetnika u HNB-u, što je i danas.

Europski revizorski sud, čije je sjedište u Luxembourgu, institucija je Europske unije čija je osnovna zadaća ispitivati zakonitost i pravilnost svih prihoda i rashoda EU, uključujući račune svih tijela EU. Na kraju svake financijske godine to tijelo podnosi Godišnji izvještaj o proračunu Europske unije Europskom parlamentu i Vijeću ministara.

Svaka zemlja članica ima po jednog predstavnika u Revizorskom sudu. Oni moraju imati kvalifikacije za revizorski posao i moraju biti neovisni bilo od nacionalnih, bilo od europskih institucija.