c S
Dnevne novosti

EP: audiovizualne djelatnosti izuzeti iz trgovačkih pregovora

28.05.2013 07:12 ZAGREB, 27. svibnja 2013.(Hina), Europski parlament donio je odluku da se kulturne i audiovizualne djelatnosti, uključivši online usluge, izuzmu iz trgovačkih pregovora između EU i SAD-a čiji se početak predviđa za ovo ljeto, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Široka mobilizacija europske intelektualne, audiovizualne i civilne scene te brojnih političara tom je odlukom izborila značajnu pobjedu, no do potpunog zaključenja prijepora treba proći još nekoliko etapa, ističe se u obavijesti HAVC-a. Odluka Europskog parlamenta nema izravnu obvezujuću moć, a pregovarački mandat svoj bi konačni oblik trebao dobiti 14. lipnja, kada će se o izuzeću izjasniti Europsko vijeće ministara trgovine, dodaje se.

Odluka o uvrštavanju audiovizualne djelatnosti u trgovačke pregovore proturječi odluci iz 1993. kada je, u jeku pregovora sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, Europa donijela odluku o kulturnom izuzeću audiovizualnog sektora, čime se nastojalo spriječiti svođenje kulturnih dobara na robu te zaštititi europska kulturna i jezična raznolikost.

Budući da se europske kinematografije i središnje televizijske kuće značajnim dijelom oslanjaju o javno financiranje, tzv. 'liberalizacija' desetkovala bi europsko filmsko i televizijsko stvaralaštvo te izravno pogodovala gospodarstvu SAD-a, a predviđa se i niz prekomjernih fiskalnih prednosti američkim kompanijama zaduženima za digitalnu i online distribuciju audiovizualnog sadržaja, čime bi se direktno štetilo europskim tvrkama iz istoga područja.

Nacrtu amandmana prema kojem bi europska audiovizualna industrija bila uključena u trgovinske pregovore Europske unije i SAD-a europska filmska zajednica oduprla se online peticijom koja je brzo sakupila oko 5,5 tisuća potpisnika. Među njima su i Michael Haneke, Pedro Almodovar, Mike Leigh, Thomas Vinterberg, Volker Schloendorff, te američki redatelj David Lynch i australska redateljica Jane Campion, a inicijativu su podržale i brojne strukovne organizacije.

O istom temi na svojoj svibanjskoj sjednici raspravljalo je i Vijeće ministara kulture EU, s 15 glasova ministara izglasavši u korist izuzeća, naspram 12 koji su bili protiv. Tijekom festivala u Cannesu održana je međunarodna konferencija na temu "Primjena kulturnog izuzeća u Europi sutrašnjice", na kojoj je sudjelovala i hrvatska ministrica kuture Andrea Zlatar, o nepopravljivim posljedicama do kojih bi mogli dovesti oglušivanje na odluku Vijeća ministara kulture, odnosno moguća liberalizacija audiovizualnih usluga u Europi.