c S
Dnevne novosti

Srbija bliže datumu o pregovorima s EU, nema novih uvjeta

29.05.2013 07:08 BEOGRAD, 28. svibnja 2013.(Hina), Njemački veleposlanik u Beogradu Heinz Wilhelm izjavio je u intervjuu u utorak da je Srbija, nakon prihvaćanja plana primjene bruxelleskog sporazuma s Prištinom, apsolutno bliža datumu početka pregovora o članstvu s Europskom unijom (EU) i da novih uvjeta neće biti, ali je nužno učiniti prve konkretne korake u primjeni kako bi se Berlin suglasio da Srbija dobije predpristupni datum.

"Neće biti nikakvih novih uvjeta, koji će se 'vaditi iz rukava'. A poglavito nije uvjet da Srbija prizna neovisnost Kosova, što smo mnogo puta ponovili", istaknuo je njemački veleposlanik u intervjuu beogradskim "Večernjim novostima", upozorivši da usvajanjem sporazuma i plana kako će biti proveden još nije sve gotovo. "Potrebno je načiniti i prve konkretne korake u implementaciji da bi se njemačka vlada i parlament suglasili za davanje datuma Srbiji", rekao je Wilhelm i naglasio da je "dogovor o provođenju sporazuma ključan za Njemačku i ostale države članice EU".

Berlin će, po njegovim riječima, vrlo pozorno motriti na sve što se idućih dana bude događalo u vezi s primjenom sporazuma i to će pitanje razmatrati prije okupljanja europskih vođa koncem lipnja. "Stvari se kreću u dobrom smjeru, nadam se da će se taj trend nastaviti i narednih tjedana. Vremena ima dovoljno", ocijenio je njemački veleposlanik u Beogradu, istaknuvši kako je on osobno optimist. Wilhelm drži i da će dobijanje datuma sigurno pozitivno utjecati na cjelokupno ozračje u privlačenju stranih ulaganja, jer kad se otvore pregovori s EU "to šalje pozitivan signal i povećava se povjerenje potencijalnih ulagača da njihove investicije imaju budućnost u Srbiji".

Komentirajući prijedloge da se dijalog Beograda i Prištine vrati pod okrilje Ujedinjenih naroda, njemački veleposlanik je rekao da Berlin nije za promjenu sadašnjeg modela, započetog pod pokroviteljstvom EU. "Europska šefica diplomacije Catherine Ashton vodi dijalog i zaista ne vidim razlog zašto bi se u sve to uključivalo UN. Sada su svi koncentrirani na plan primjene (bruxelleskog sporazuma) i to je najvažnije", naglasio je njemački veleposlanik Hainz Wilhelm u intervjuu "Večernjim novostima".