c S
Dnevne novosti

Sabor o prijedlogu Zakona o strancima

29.05.2013 07:22 ZAGREB, 28. svibnja 2013.(Hina), Sabor će zasjedanje nastaviti raspravom o prijedlogu Zakona o strancima, kojim se razrađuju odredbe o odbijanju ulaska, odnosno izlaska stranaca iz Republike Hrvatske, kao i produljenje viza te se propisuju drukčiji uvjeti za izdavanje dozvola za boravak i rad izvan godišnje kvote strancima koji se samozapošljavaju u trgovačkim društvima i obrtima.

Zakonom o strancima propisuju se posebne putne isprave za strance na privremenom ili stalnom boravku ili odobrenoj supsidijarnoj zaštiti u Hrvatskoj.

Prilikom davanja suglasnosti na zahtjev za vizu, obvezno će biti mišljenje Ministarstva unutarnjih poslova i Sigurnosno-obavještajne agencije, a od stranaca će se u postupku izdavanja kratkotrajne vize tražiti da imaju valjano putno zdravstveno osiguranje.

Privremeni boravak do godine dana moći će se odobriti i strancima koji u Hrvatskoj moraju ostati dulje vrijeme zbog, primjerice zdravstvenog turizma.

Proširena je kategorija stranaca koja može podnijeti zahtjev za odobrenje prvog privremenog boravka u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji.