c S
Dnevne novosti

Vlada: pokreće se postupak za sklapanje Ugovora o trgovini oružjem

31.05.2013 07:22 ZAGREB, 29. svibnja 2013.(Hina), Vlada je odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o trgovini oružjem, koji početkom travnja usvojila Opća skupština Ujedinjenih naroda, a za čije je prihvaćenje glasala i Hrvatska.

Glavni je cilj ovog ugovora, rekao je ministar obrane Ante Kotromanović, suzbijanje ilegalne trgovine oružja te on predstavlja jedan od ključnih obvezujućih međunarodno-pravnih instrumenata u području osiguranja svjetskog mira i sigurnosti. Tim bi se ugovorom, naime, prvi put uveli međunarodno usuglašeni pravni postupci vezani uz trgovinu konvencionalnim oružjem, čime bi se pridonijelo jačoj globalnoj kontroli tokova oružja.

Ugovor sadrži odredbe o zabranama izvoza, procjenama rizika izvoza, obvezama prilikom uvoza, tranzitu, posredovanju i ostalim djelovanjima u trgovini oružjem, a te odredbe Hrvatska je već uklopila u svoje nacionalno zakonodavstvo 2008. godine usklađivanjem propisa vezanih uz kontrolu oružja s pravnom stečevinom Europske unije.

Ministar Kotromanović predstavio je i Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske za 2012. godinu te je tom prilikom istaknuo da su u obrambenom sustavu lani ostvarene vrlo značajne uštede, koje omogućavaju daljnji razvoj.