c S
Dnevne novosti

Švedska ministrica za europske poslove: RH uzor za zemlje u regiji

31.05.2013 07:14 ZAGREB, 29. svibnja 2013.(Hina), Švedska smatra Hrvatsku uzorom za zemlje u regiji i očekuje da će ona otvoriti put susjednim zemljama za pridruživanje Europskoj uniji, izjavila je u srijedu u Zagrebu švedska ministrica za europske poslove Birgitte Ohlsson nakon sastanka s prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

"Osim što sada postaje članicom EU-a, Hrvatska je i uzor za druge zemlje. Imamo visoka očekivanja od Hrvatske da će te otvoriti put za susjedne zemlje", rekla je Ohlsson u izjavi za novinare nakon sastanka.

Ministrica Pusić je istaknula da je Švedska izrazito zainteresirana za proširenje i da radi na projektu proširenja EU-a. "Što se Hrvatske tiče, Švedska je pomogla u nekim ključnim trenucima i blokade naših pregovora i pronalaženja rješenja kako izaći iz te blokade i to je nešto što ćemo uvijek pamtiti i cijeniti dodatno u našim inače odličnim odnosima", naglasila je Pusić.

Ohlsson je izrazila nadu da će Hrvatska i Švedska nastaviti dobro surađivati kao prijatelji u raznim područjima. Dvije ministrice su, među ostalim, razgovarale o situaciji u regiji, namjerama Hrvatske naročito nakon 1. srpnja kada postaje punopravnom članicom EU-a, a vezano za suradnju sa zemljama u regiji.

Ministrica Ohlsson boravi na četverodnevnoj turneji po regiji tijekom koje je osim Zagreba također posjetila Srebrenicu, Sarajevo i Prištinu, a večeras se vraća u Stockholm.