c S
Dnevne novosti

Brammertz: novi pravac sudske prakse ICTY-a otežava dokazivanje

04.06.2013 07:20 BRUXELLES, 3. lipnja 2013.Hina, Novi pravac u sudskoj praksi Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, koji se vidi u ishodu nekoliko žalbenih postupaka, kada su poništene prvostupanjske presude bitno će otežati mogućnost osude ratnih zapovjednika, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu glavni haški tužitelj Serge Brammertz.

Navodeći slučaj oslobađanja bivšeg načelnika generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, Brammertz je rekao da je žalbeno vijeće uvelo novi element traženjem da se dokaže izravna veza između počinitelja zločina i njihovih nadređenih. "Sada je puno teže osuditi nekoga tko je pružao bitnu potporu onima za koje su znali da će počiniti zločne. Ako to nije dovoljno, onda je znatno otežano dokazivanje i skoro ih je nemoguće osuditi", rekao je Brammertz na jednoj tribini u Bruxellesu o ulozi ICTY-a u pomirenju na Balkanu.

Brammertz je u tom kontekstu spomenuo i slučaj hrvatskih generala Gotovine i Markača, ističući da ih je prvostupanjsko vijeće jednoglasno osudilo na visoke kazne, a onda ih je žalbeno vijeće oslobodilo većinom glasova. Žalbeno vijeće Haškog suda krajem veljače je oslobodilo Momčila Perišića zaključivši da dokazi ne podržavaju zaključak da se pomoć koju je odlukom Vrhovnog savjeta obrane Vojska Jugoslavije pružala Vojsci RS-a može smatrati pomaganjem zločina, nego samo pomaganjem općih ratnih napora. Iako je VRS činio zločine, Žalbeno je vijeće zaključilo da ipak nije riječ o zločinačkoj organizaciji, nego o vojsci koja je sudjelovala u ratu.

Vijeće ni Perišićevu ulogu u pružanju jugoslavenske vojne pomoći vojsci bosanskih Srba nije smatralo pomaganjem zločina, nego pružanjem potpore općim ratnim naporima druge vojske. U vezi s nedavno u prvostupanjskom postupku oslobođenim Jovicom Stanišićem i Frankom Simatovićem, agentima Miloševićeve tajne službe, Brammertz je rekao da "ni u jednom trenutku nije ni pomišljao da bi mogli biti oslobođeni". Rekao je kako smatra da je tužiteljstvo dalo dovoljno dokaza, da sada proučavaju presudu prvostupanjskog vijeća nakon čega će uložiti žalbu.

Brammertz je istaknuo veliku važnost politike uvjetovanosti koju primjenjuje Europska unija kako bi prisilila zemlje kandidatkinje na punu suradnju s Haškim tužiteljstvom. Upitan pribojava li se da će Hrvatska, sada kada ulazi u Europsku uniju, popustiti u svojim naporima da pred domaćim sudovima nastavi s procesuiranjem ratnih zločina, Brammertz je izrazio nadu da se to neće dogoditi.

"Nadam se da se to neće dogoditi. Prije dva tjedna imali smo redoviti godišnji sastanak s tužiteljima za ratne zločine iz Hrvatske, BiH i Srbije na kojem smo razgovarali o daljnjoj strategiji procesuiranja ratnih zločina. Hrvatski tužitelj je vrlo aktivan u tom području. Mislim da će hrvatsko pravosuđe i društvo u cjelini biti dovoljno odgovorno i da će nastaviti s istragama za ratne zločine. Mi smo i prošle godine imali dosta zahtjeva hrvatskih tužitelja koji su od nas tražili pomoć u istragama i još ih dobivamo svaki mjesec, unatoč činjenici što su pregovori gotovi i što Hrvatska ulazi u EU", rekao je Brammertz. Brammertz je rekao da će uspjeh Haškog suda ovisiti o tome kako će se u zemljama bivše Jugoslavije nastaviti taj posao.