c S
Dnevne novosti

Summit EU-Rusija teži no ikad: Sirija, ljudska prava i energija

04.06.2013 07:08 EKATERINBURG, 3. lipnja 2013.(Hina/AFP), Europska unija i Rusija u ponedjeljak se sastaju u Uralu na summitu koji bi mogao biti teži no ikad zbog razilaženja u vezi sa Sirijom, ruskim plinom za Europu i ljudskim pravima.

"Susret na vrhu koji danas počinje u Ekaterinburgu mogao bi biti među najtežima posljednjih godina", ističe u ponedjeljak ujutro utjecajni ruski dnevnik Kommersant. Ruski predsjednik Vladimir Putin uoči summita u utorak organizira večeru za predsjednika Vijeća EU-a Hermana Van Rompuyja i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa u Ekaterinburgu, industrijskom gradu na Uralu, 1.500 km istočno od Moskve.

Catherine Ashton, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku, koja također treba sudjelovati na summitu, rekla je u ponedjeljak za agenciju Interfax da namjerava razgovarati o ljudskim pravima, o smrti u zatvoru 2009. Sergeja Magnickog, pravnika jednog zapadnog investicijskog fonda i o zakonima donesenim nakon Putinova povratka u Kremlj, za koje oporba i aktivisti za ljudska prava tvrde da guše slobode.

Ruski predstavnik u EU-u Vladimir Čižov za Kommersant je rekao da Moskva s EU-om želi razgovarati isključivo o gospodarskim temama.