c S
Dnevne novosti

Sabor donio novi Zakon o državnim potporama

06.06.2013 07:24 ZAGREB, 5. lipnja 2013.(Hina), Hrvatski sabor donio je novi Zakon o državnim potporama kojim se sustav potpora usklađuje s pravilima Europske unije.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), koja je do sada odobravala potpore, od 1. srpnja to više neće raditi, jer se odobravanje prebacuje na Europsku komisiju koja je sada izravno nadležna i za odobravanje i nadzor državnih potpora. AZTN dobiva savjetodavnu funkciju prema davateljima državnih potpora, a i dalje će komunicirati s Europskom komisijom.

Novost je i jača uloga Ministarstva financija – ono će pratiti fiskalne učinke državnih potpora, a davatelji potpora imat će obvezu kod planiranja potpora dobiti mišljenje Ministarstva o njihovoj usklađenosti. Od 2006. do 2011. godine ukupno je odobreno 57,2 milijardi kuna državnih potpora, od čega 21,2 milijardi poljoprivredi i ribarstvu. Glavni problem s potporama bila je njihova nepovoljna struktura.

Sabor je donio još desetak zakona, među kojima i zakone o carinskoj službi, o tokovima javnih sredstava, o trošarinama na kavu i bezalkoholna pića. Izmjenio je Zakon o osobnoj iskaznici koja će ubuduće imati elektronički nosač podataka. Potvrdio je i nekoliko izvješća, među kojima i Godišnje izvješće HBOR-a za 2012.