c S
Dnevne novosti

Slovenija: Janša proglašen krivim i osuđen na dvije godine zatvora

06.06.2013 07:08 LJUBLJANA, 5. lipnja 2013.(Hina), Prvostupanjski sud u Ljubljani proglasio je u srijedu krivima oporbenog čelnika i bivšeg premijera Janeza Janšu, brigadira slovenske vojske Tonu Krkoviča i vlasnika tvrtke "Rotis" Ivana Črnkoviča za nezakonito posredovanje prilikom nabavke oklopnih vozila finske "Patrije" za slovensku vojsku te Janšu osudio na dvije godine zatvora, a ostalu dvojicu na 22 mjeseca.

Sud im je uz to izrekao i novčanu kaznu od po 37.000 eura svakome, čime je u potpunosti prihvatio prijedlog tužiteljstva u pogledu kazni za primanje mita u slučaju "Patria". Prema optužnici, Janša je od Patrijinih posrednika prihvatio obećanje nagrade da Patria dobije posao opremanja slovenske vojske.

Janša je tijekom sudskog postupka negirao sve navode tužitelja da je djelovao na ugovor s Patrijom i kontaktirao s posrednicima, a optužnicu protiv sebe nazvao političkim produktom, tvrdeći da se eventualna osuđujuća presuda protiv njega ne bi mogla održati te da je spreman za dokazivanje svoje nevinosti otići i na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Črnkovič je vlasnik tvrtke koja je bila podizvođač "Patrije" u Sloveniji, a zajedno s Krkovičem je, po navodima optužnice, djelovao na Janšu kako bi posao, vrijedan 278 milijuna eura, bio dodijeljen Patriji.

Pred sudom u Ljubljani je prema procjenama trenutno okupljeno više od petsto ljudi, mahom Janšinih pristaša i članova njegove stranke koji prosvjeduju protiv presude i očekuju da će im se Janša obratiti prilikom izlaska iz suda.