c S
Dnevne novosti

Vlada: isplata obeštećenja javnim ovršiteljima

07.06.2013 07:14 ZAGREB, 6. lipnja 2013.Hina, Iz proračunske pričuve isplatit će se sveukupno 1,3 milijuna kuna za 71 imenovanog javnog ovršitelja koji nikada nisu počeli obavljati te poslove budući da je država ukinula tu službu.

Odluku o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Vlada je danas donijela nakon rješenja Ustavnoga suda koji je odredio da svaka od ukupno 71 osobe koja je imenovana javnim ovršiteljima temeljem tada važećeg Zakona o javnim ovršiteljima, ima pravo na zadovoljštinu u paušalnom neto iznosu od 18 tisuća kuna.

Zakon o javnim ovršiteljima donesen je u vrijeme bivše Vlade, ali je Vlada Zorana Milanovića tu službu ukinula. Do danas je 59 osoba podnijelo zahtjev za odštetom. S obzirom na to da se sve ovo događalo 2013. godine i da Ministarstvo financija nije bilo u mogućnosti planirati ove iznose, objasnio je Ministar financija Slavko Linić, odlukom se ukupan iznos osigurava iz proračunske pričuve kako bi Ministarstvo pravosuđa moglo obaviti isplatu.

Vlada je Hrvatskom saboru u drugo čitanje uputila konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o elektroničkim medijima kojim se, uz ostalo, uređuje sufinanciranje programa i sadržaja iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Izmjenama se, pored sufinanciranja dosadašnjih korisnika sredstava Fonda, uvodi i sufinanciranje neprofitnih pružatelja elektroničkih publikacija (internetskih portala), neprofitnih proizvođača audiovizualnih i/ili radijskih programa, neprofitnih pružatelja medijskih usluga na zahtjev, odnosno neprofitnih pružatelja medijskih usluga koji su dobili dopuštenje Vijeća za satelitski, internetski, kabelski prijenos i druge dopuštene oblike prijenosa audiovizualnog i/ili radijskog programa.