c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila Sporazum o plaćama za državne i javne službe

07.06.2013 07:16 ZAGREB, 6. lipnja 2013.(Hina), Vlada RH prihvatila je na sjednici Sporazum o promjeni visine plaća i zaposlenih u državnim i javnim službama, koji je dogovoren sa sindikatima.

Sporazum koji su parafirali Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i dio sindikata javnog sektora koji su prijetili štrajkom, trebao bi biti potpisan sljedećeg tjedna, a rezultat je dogovora Vlade i sindikata. Po tom dogovoru plaće mogu rasti kada Hrvatska ostvari gospodarski rast tri uzastopna tromjesečja, te kada proračunski manjak bude manji od tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je kako sporazum ne znači 'odgođeni sindikalizam', nego jasno određuje da će plaće moći rasti kada u državi bude bolje ekonomsko stanje. Dodao je kako se nada da će potpisivanju pristupiti svi sindikati koji su sudjelovali u pregovorima. Ministar Mrsić ocijenio je da su pregovori sa sindikatima bili teški, bez pobjednika i poraženih i da su zalog dobrog socijalnog dijaloga u budućnosti.

Čestitajući Mrsiću i drugim pregovaračima, premijer Zoran Milanović kazao je kako trenutak u kojem će biti moguće povećati plaće neće biti trenutak za slavlje nego za zadovoljstvo. Milanović je naglasio kako plaće u ovom trenutku ne mogu biti veće, ali da će se to dogoditi možda i prije nego što sindikati očekuju.