c S
Dnevne novosti

Vučić za listopad najavio početak pregovora s EU i "temeljitu" rekonstrukciju vlade

10.06.2013 07:08 BEOGRAD, 7. lipnja 2013.(Hina), Srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić izjavio je za beogradski "Blic" od petka kako očekuje da bi, dobije li Beograd koncem lipnja zeleno svjetlo iz Bruxellesa, datum za početak pregovora o pristupanju Srbije Europskoj uniji (EU) mogao biti zakazan u listopadu najavivši da će nakon te odluke uslijediti i "temeljita" rekonstrukcija vlade.

"Očekujemo da Srbija sada dobije poziv na pristupne pregovore i da bude određen datum kad oni počinju, a pretpostavljam da će datum biti zakazan za listopad i to bi bila dobra vijest", istaknuo je u petak u intervjuu za "Blic" Vučić, koji nije isključio mogućnost i da pristupni pregovori počnu u siječnju iduće godine. "Sve europske zemlje, pa i one s najtvrđim stajalištem prema proširenju (EU), imat će pozitivan stav i uvjeren sam da ćemo dobiti datum", istaknuo je srbijanski vicepremijer naglašavajući da bi izostanak pozitivne odluke europskih vođa u Bruxellesu 28. lipnja bilo loše primljen u Beogradu.

Dodao je da je uvjeren u dobivanje datuma posebice zbog priznanja članica EU da je "ova vlada više uradila za prethodnih 10 mjeseci nego prethodne za 10 godina". Vučić je odbacio mogućnost da bi u Srbiji nakon odluke o datumu mogli uslijediti izvanredni izbori, ali je istodobno najavio promjene u aktualnoj vladi i niz ozbiljnih reformi. "Građani ne žele izbore, siti su ih. Po prvi put ljudi misle da Srbija ide u dobrom pravcu. Čak i glasači stranaka u oporbi. Važno je da postoji ta vrsta narodnog suglasja", ocijenio je Vučić i rekao da će umjesto izbora uslijediti "temeljita rekonstrukcija” ne samo u 19 ministarstva, već i među državnim tajnicima, pomoćnicima i zamjenicima, te javnim službama i javnim poduzećima, uključujući i smjene ravnatelja.

Vučić je rekao kako nije siguran da bi uopće ušao u vladu da je prije mandata znao s kakvim će se sve problemima suočiti jer su, kazao je, "došli na naplatu neplaćeni računi iz prošlosti" kad se stalno povećavao javni dug, a gospodarska aktivnost je pala na najniže grane. On je najavio temeljitu, ozbiljnu i sustavnu reformu javne uprave koja mora biti završena u idućih godinu do dvije dana. Vučić za "Blic" nije izravno odgovorio hoće li biti zamrzavanja plaća i mirovina, o čemu se proteklih dana nagađa u srbijanskoj stručnoj i političkoj javnosti, dajući čak za pravo i oporbi da su joj primjedbe umjesne.

"I kada slušam kritike oporbe, sve što su rekli - u pravu su. Ali, postavlja se pitanje što je lijek? Nema lakih rješenja, pritjerani smo uza zid", naglasio je Vučić. "Mislite da Srbija može izdržati 41.500 zaposlenih u lokalnoj i 28.400 u republičkoj administraciji. To je bez državnih službi, bez javnih ustanova, zdravstva, prosvjete. To nijedno gospodarstvo ne može (izdržati)", rekao je Vučić, koji očekuje da će na vladine mjere radnici reagirati prosvjedima. Vučić je u intervjuu odgovorio i na pitanje o tome bi li se ispričao za zločine Srba u Hrvatskoj i BiH: "Nije moja pozicija takva. Uostalom, više predsjednika je to učinilo. Ja sam niži dužnosnik".

"Rješenje našeg problema leži u uspostavljanju racionalnih odnosa i tome da zajedno gledamo u budućnost. Od života u ratovima nitko nema koristi. Naše je da na pragmatičan način surađujemo i pridonesemo blagostanju naših naroda", odgovorio je u intervjuu za “Blic” srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić ocjenjujući odnose Srbije i Hrvatske.