c S
Dnevne novosti

Sabor izmijenio Zakon o strancima

10.06.2013 07:24 ZAGREB, 7. lipnja 2013.Hina, Sabor je uskladio Zakon o strancima s europskim propisima - zakonskim izmjenama detaljno su razrađene odredbe o odbijanju ulaska, odnosno izlaska stranaca iz Hrvatske, kao i produljenje vize.

Detaljno je reguliran i rad volontera, kao i stranaca koji će u Hrvatskoj obavljati neplaćeni vježbenički staž. Proširena je kategorija stranaca koja može podnijeti zahtjev za odobrenje prvog privremenog boravka. Propisani su novi uvjeti za izdavanje dozvole za boravak i rad izvan godišnje kvote strancima koji se samozapošljavaju u trgovačkim društvima i obrtima.

S europskim pravilima usklađen je i Zakon o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu. Saborska većina u prvom je čitanju podržala prijedlog zakona o obrtu i prihvatila izvješće o poslovanju HAMAG Investa. Zastupničku prisegu dao je HDZ-ov Milan Jurković, čiji je mandat bio u mirovanju jer je bio na nespojivoj dužnosti ličko-senjskog župana.

Time je prestao mandat njegove zamjenice Ane Lovrin. Mandate su zamrznuli i novi krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, te primorsko-goranski Zlatko Komadina, obojica iz SDP-a. Komadinu će u saborskim klupama ponovno mijenjati Ada Damjanac.

Zastupnički mandat odmrznuo je HNS-ovac Anđelko Topolovec, nakon što mu je prestala nespojiva dužnost člana Uprave Narodnih novina, no mandat mu je, na osobni zahtjev, ponovno stavljen u mirovanje.