c S
Dnevne novosti

B.a.B.e.: novi Obiteljski zakon konzervativniji od postojećeg

10.06.2013 07:12 ZAGREB, 7. lipnja 2013.(Hina), Novi Obiteljski zakon bit će konzervativniji od postojećeg, što znači da neće biti ništa od najave o jednostavnijem rješavanju pitanja vezanih uz obiteljsko-pravne odnose, ocjena je stručnog tima udruge B.a.b.e.

"Zakon je konzervativan, a zakonodavac štiti brak umjesto obitelji", ustvrdila je odvjetnica Eleonora Katić na današnjoj konferenciji za novinare dodajući kako se iz fokusa interesa miče obitelj s djetetom. Smatra kako je novi zakon bespotreban, već je u dosadašnji trebalo unijeti samo manje izmjene. Pod izlikom "spriječiti brzoplete i nepromišljene razvode" zakonodavac, kako je rekla, želi produžiti postupak razvoda.

Teze novog zakona su "neživotne", primjerice kada je riječ o medijaciji, dječjim savjetnicima i dr., ustvrdila je Katić dodavši kako sve to zahtjeva i edukaciju i sredstva. Država sebi dozvoljava izricanje tvrdnje kako su razvodi "brzopleti i nepromišljeni" a potom si uzima za pravo kršiti ljudska prava građana i građanki odgađajući im na rok od 6 mjeseci nastavak razvoda, bez da se pita zašto se ponekad dogovor ne postiže glatko, te je li u pitanju nasilje, ucjena, manipulacija ili nešto slično, kazala je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e.

Namjera je države, očito, da na silu zadrži najuže shvaćenu i konzervativnu definiciju obitelji, a s druge strane se mlade ljude odgovara od sklapanja brakova jer, kaže Sarnavka, proizlazi da je daleko bolje i sigurnije biti u izvanbračnoj zajednici ili u nikakvoj zajednici nego li u braku.

Najavljeno uvođenje medijacije i posredovanja, kako je rekla Tanja Petković Gregorek, nije revolucionarno jer je to i dosad postojalo. Postojeći Obiteljski zakon nije spriječio tragedije i dobio je velike kritike Europskog suda za ljudska prava, rekla je odvjetnica Ines Bojić dodavši kako bez temeljitih promjena u svijesti ljudi novi zakon neće biti od pomoći.