c S
Dnevne novosti

Sabor o nižem PDV-u na novine

11.06.2013 07:24 ZAGREB, 10. lipnja 2013.Hina, Hrvatski će sabor u nastavku zasjedanja razmotriti konačni tekst Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), kojim je, među ostalim, previđena niža stopa PDV-a za dio dnevnih novina.

Stopu od 5, umjesto sadašnjih 10 posto, plaćat će dnevne novine koje objavljuju autorske tekstove s najmanje 25 tisuća riječi po izdanju. Po riječima ministra financija Slavka Linića, Vlada se na takav korak odlučila zbog teške situacije u kojoj se nalaze hrvatske tiskovine. PDV će se po sniženoj stopi, međutim, plaćati samo na one dnevne novine koje imaju statut medija. Jednaka stopa PDV-a plaćat će se i na znanstvene časopise. Novost je i da će se povremenim obveznicima smatrati svi koji kupuju nova prijevozna sredstva. To znači da će građanin, ako kupi automobil primjerice u Njemačkoj, u roku od 10 dana biti dužan platiti PDV u Hrvatskoj da bi ga mogao registrirati.

Po stopi od 10 posto plaćat će se PDV na ulaznice za koncerte, časopise za kulturu i umjetnost te za smještaj na plovnim objektima nautičkog turizma. Po tumačenju ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, PDV po stopi od 10 posto plaćat će i svi brodari koji organiziraju jednodnevne izlete, ako na brodu imaju registriranu ugostiteljsku djelatnost. Nulta stopa PDV-a ukida se u potpunosti pa tako PDV-a više neće biti oslobođeni samostalni umjetnici ako su u protekloj godini ostvarili honorare veće od 230.000 kuna. Više nema oslobođenja ni za vjerske zajednice i branitelje, a PDV-a će biti oslobođene ustanove u kulturi, bolnice, i slične ustanove koje djeluju bez namjere ostvarivanja dobiti.

Predloženim zakonom stvaraju se i uvjeti za ulazak Hrvatske na jedinstveno tržište EU bez fiskalnih granica, što znači oslobođene isporuke za poduzetnike koji međusobno posluju na zajedničkom tržištu. Da bi poslovali na zajedničkom tržištu, naši poduzetnici morat će dobiti 'PDV identifikacijski broj'. Konačni obračun PDV-a svi poduzetnici će, umjesto do kraja travnja, morati podnijeti do kraja veljače za prethodnu godinu. Poduzetnici će, do 1. siječnja 2015., PDV plaćati po naplati, a ne po izdanoj fakturi, kako je ranije bilo predviđeno.