c S
Dnevne novosti

Šef Predstavništva EK u Zagrebu izabran, ime još tajna

11.06.2013 07:20 BRUXELLES, 10. lipnja 2013.Hina, Postupak izbora šefa Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj je završen i prije potpisivanja ugovora o zapošljavanju preostalo je obaviti još neke formalnosti i tada će Komisija objaviti ime osobe koja će obavljati tu dužnost, rečeno je u ponedjeljak Hini u Bruxellesu.

"Postupak imenovanja šefa Predstavništva u Hrvatskoj je pri kraju. Izbor je već završen, ali još nije obavljen pravno-administrativni postupak, poput provjere dokumenata ili liječničkog pregleda, što treba obaviti prije potpisivanja ugovora o zapošljavanju", izjavila je Mina Andreeva, glasnogovornica potpredsjednice Komisije Vivane Reding.

"Zdrava kadrovska politika i poštovanje osobnog integriteta te zaštita podataka zahtijevaju da se ime novog zaposlenika objavi tek kad obje strane potpišu ugovor. Stoga će ime biti objavljeno čim se svi postupci uspješno dovrše", rekla je ona. U hrvatskom tisku u ponedjeljak je objavljeno da je bivši hrvatski veleposlanik pri EU-u i sadašnji veleposlanik u Portugalu Branko Baričević imenovan za šef Predstavništva Europske komisije u Zagrebu.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ukida se Delegacija Europske komisije u Zagrebu budući da je to diplomatsko predstavništvo koje predstavljaju Komisiju u trećim zemljama. U državama članicama djeluje Predstavništvo Europske komisije, čija je uloga obavještavanje institucija, medija, različitih interesnih skupina i građana o djelovanju, odlukama i stajalištima Komisije. Šef predstavništva djeluje kao glasnogovornik Komisije u zemlji članici.

Izbor prvog šefa Predstavništva Komisije u Hrvatskoj proveden je na temelju natječaja na koji su se hrvatski državljani s traženim kvalifikacijama mogli javiti do 19. travnja ove godine. Riječ je o natječaju za zapošljavanje djelatnika na privrememi ugovor na četiri godine, koji se može produljiti na još najviše dvije godine.