c S
Dnevne novosti

Sabor bez većih primjedbi raspravio "obrambene zakone"

12.06.2013 07:24 ZAGREB, 11. lipnja 2013.(Hina), Hrvatski sabor je, bez većih primjedbi raspravio konačne prijedloge zakona o obrani i o službi u oružanim snagama.

Zakonom o obrani, rekao je resorni ministar Ante Kotromanović, uređuje se nadležnost Sabora, predsjednika Republike kao vrhovnog zapovjednika, Vlade, Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS u području obrane. Zakonom se uređuje vojna obveza kao i druge dužnosti i prava državljana u obrani.

Radi osiguranja stalnog osposobljavanja odgovarajućeg broja državljana za vojnu obranu uređuje se mogućnost dragovoljnog i vojnog osposobljavanja koji se omogućuje i ženama te im se tako osigurava stjecanje temeljnih vojničkih znanja i vještina, odnosno ravnopravno natjecanje za prijem u djelatni sastav Oružanih snaga, rekao je ministar.

Kotromanović se pohvalio dobrom suradnjom u izradi dvaju spomenutih zakona - prihvaćana je primjedba Odbora za obranu i nekih klubova te propisana nadležnost tog Odbora da daje mišljenje Ministarstvu obrane za postupke javne nabave u vrijednosti veće od 5 milijuna eura. Novina je i da je predsjednik Odbora za obranu član Vijeća za obranu.

Zakonom o službi u OS, uz ostalo je preciznije uređeno dragovoljno vojno osposobljavanje i kadetska služba. Krenuli smo u malu reformu kompletnog školstva i nadamo se da ćemo 2014. godine imati potpuno novi sustav koji će omogućiti puno boljeg i kvalitetnijeg časnika za Oružane snage, rekao je, uz ostalo, ministar.

Sabor je, bez većeg zanimanja zastupnika, zaključio i rasprave o prijedlozima izmjena i dopuna Općeg poreznog zakona, Zakona o deviznom poslovanju, Zakona o poreznom savjetništvu, Zakona o obveznim osiguranjima u prometu itd.