c S
Dnevne novosti

Mimica dobio povjerenje Europskog parlamenta

13.06.2013 07:14 STRASBOURG, 12. lipnja 2013.Hina, Europski parlament izglasao je velikom većinom glasova u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu pozitivno mišljenje o imenovanju Nevena Mimice za povjerenika Europske komisije za zaštitu potrošača. Potpredsjednik hrvatske vlade dobio je potporu 565 zastupnika, protiv ih je bilo 64 i jednako toliko suzdržanih.

Glasovanje je bilo tajno. Nakon pozitivnog mišljenja Europskog parlamenta Mimičino imenovanje treba još formalno potvrditi Vijeće Europske unije. U ime Komisije rezultat glasovanja o Mimici pozdravio je povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn, koji je bio nazočan na plenarnoj sjednici. Mimica je 4. lipnja uspješno prošao saslušanje pred nadležnim odborima Europskog parlamenta, koji su preporučili pozitivnog mišljenje za prvog hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji.

Mimica će dužnost preuzeti 1. srpnja, na dan ulaska Hrvatske u EU-u. "Sada je, što se tiče Europskog parlamenta i njegova savjetodavnog mišljenja, stvar završena. Još je preostala formalna potvrda Vijeća EU-a, ali mislim da je put sada čist", rekao je Mimica. Mimica se u posljednjih dana intenzivno pripremao za saslušanje, što mu je omogućilo da se dobro upozna s temama iz resora koji će preuzeti. Istodobno, radio je i na formiranju vlastitog kabineta, čiji će sastav uskoro objaviti. Kabinet će imati sedam članova, među njima i nekoliko Hrvata, te još deset ljudi na administrativno-tehničkim poslovima.

"Šef kabineta praktički određen, radi se o njemačkom državljaninu, koji mi je jako puno pomogao u pripremama. Pokušat ću u najvećoj mogućoj mjeri uključiti i hrvatske eksperte u kabinet, jer mi sada u Komisiji još nemamo zaposlenih stručnjaka, pa evo neka ih barem bude u kabinetu hrvatskog povjerenika", rekao je Mimica. Hrvatska je vlada Mimicu kandidrala za povjerenika, a predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prihvatio je tu kandidaturu i Mimici dodijelio resor zaštite potrošača. Dosadašnji jedinstveni resor zdravlja i zaštite potrošača kojem je na čelu bio malteški povjerenik Tonio Borg sada se dijeli na dva dijela - zdravlje kojem na čelu ostaje Borg i za zaštitu potrošača na čelu s Mimicom.

Svaka zemlja članica ima po jednog predstavnika u Europskoj komisiji. Sadašnji kolegij Europske komisije ima sedam potpredsjednika, uključujući i Catherine Ashton koja je istodobno i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku i koja predsjedava Vijećem za vanjske poslove. Sadašnji sastav Komisije, čiji mandat istječe na jesen sljedeće godine, ima devet žena. Mimičinim dolaskom povećat će se broj povjerenika koji dolaze iz stranaka lijevog centra sa šest na sedam. Najviše povjerenika, njih 13, dolazi iz stranaka desnog centra, a liberali imaju osam članova.

Komisija i njezini povjerenici trebaju djelovati neovisno od nacionalnih vlada i podupirati interese Unije kao cjeline. Jedna od glavnih zadaća Komisije je predlaganje novih europskih zakona, koje predstavlja Europskom parlamentu i Vijeću EU-a. Komisija je izvršno tijelo EU-a i odgovorna je za provedbu odluka Parlamenta i Vijeća, što znači da upravlja svakodnevnim poslovima EU-a te nadzire trošenje njezinih sredstava.