c S
Dnevne novosti

Sabor zakonski uređuje suradnju Sabora i Vlade u europskim poslovima

13.06.2013 07:18 ZAGREB, 12. lipnja 2013.(Hina), Prijedlog zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade RH u europskim poslovima o kojem su raspravljali zastupnici u Hrvatskom saboru uređuje suradnju tih dviju institucija na Markovom trgu u europskim poslovima, odnosno ovlasti Hrvatskoga sabora u zakonodavnom postupku EU i drugim europskim poslovima.

U zakonodavnom postupku EU Vlada RH zastupat će interese hrvatskih građana svojim djelovanjem u Vijeću EU. Hrvatski sabor nije izravno zastupljen u institucijama EU. On će svoj utjecaj na razvoj zakonodavstva na razini EU ostvarivati posredno u postupku nadzora nad djelovanjem Vlade RH u institucijama EU tako što će razmatrati stajališta Republike Hrvatske o dokumentima Europske unije i donositi zaključke o njima te raspravljati o izvješćima Vlade o održanim sastancima Vijeća EU, Također će raspravljati o stajalištima Republike Hrvatske za sastanke Europskoga vijeća i sudjelovati u postupku predlaganja kandidata RH za institucije i tijela EU.

Predlagač zakona je Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav, a njegov predsjednik Peđa Grbin je naglasio kako se u skladu s prihvaćenom praksom država članica EU predviđa da ovlasti Sabora u europskim poslovima obavlja Odbor za europske poslove. "Njegove će najvažnije ovlasti biti donošenje radnog programa, razmatranje stajališta RH i donošenje zaključaka o tim stajalištima, razmatranje izvješća vlade o sastancma Vijeća EU te pripremama za predstojeće sastanke", rekao je Grbin.

Iako će Odbor, kako je naglasio, djelovati kao središnje tijelo za obavljanje europskih poslova u Saboru on je dužan maksimalno poticati sva radna tijela na sudjelovanje. Zakon predviđa da, iznimno, predsjednik Sabora može pozvati predsjednika Vlade da na sjednici Sabora predstavi hrvatsko stajalište za sastanak Europskoga vijeća i prije održavanja sastanka Europskog vijeća te da predsjednik hrvatske Vlade dva puta godišnje podnosi Saboru izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća. Takvo uređenje omogućilo bi saborskim zastupnicima raspravu o sastancima Europskog vijeća, a služi i kao instrument za podizanje svijesti te informiranje šire javnosti o europskim pitanjima.