c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora bržoj naplati radničkih potraživanja

14.06.2013 07:50 ZAGREB, 13. lipnja 2013.(Hina), Vladina nakana da osigura bržu i jednostavniju naplatu radničkih potraživanja u slučaju stečaja dobila je nepodijeljenu potporu saborske opozicije i vladajućih.

Svoju nakanu Vlada je "pretočila" u izmjene Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavaca, koje je raspravio Hrvatski sabor. Zastupnici su pozdravili uvođenje mogućnosti nasljeđivanja potraživanja u slučaju stečaja, upozorivši da su, uz radnike, i članovi njihovih obitelji žrtve stečajeva, da mjesecima prije formalnog pokretanja stečaja žive bez ikakvih prihoda.

Zlatko Tušak (HL) priključio se zahtjevima za smanjenjem papirologija koju radnici moraju prikupiti da bi ostvarili svoja prava. To će se, najavio je, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, vjerojatno moći riješiti preko sustava OIB-a. Dodao je da je dobar dio stvari, u nekim drugim pitanjima, već pojednostavljen i vjerojatno će se moći napraviti dodatne racionalizacije.

Potporu zastupnika u raspravi su dobile i izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se smanjuju troškovi građana jer se se ukida knjižica vozila te se za registrirano vozilo izdaje samo prometna dozvola. Građanima se omogućava jednostavnije rješavanje zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole, obzirom da se zahtjevi mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno policijskim postajama na području cijele države.

Definira se i pojam "stranac" kao državljanin države koja nije članica Europskog gospodarskog prostora, te pojam "inozemstvo" odnosno "strana država" kao država izvan Europskog gospodarskog prostora. Smanjuju se i dobne granice za izdavanje vozačkih dozvola, pa će primjerice dozvolu za moped i motokultivator moći dobiti osoba od 15 umjesto dosadašnjih 16 godina.

Zastupnici su suglasni i s izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama koje je predložila Vlada, od kojih se očekuje da će donijeti benefite hrvatskim građanima snižavanjem cijena SMS-a, prijenosa podataka, rominga i drugog. Zadovoljan predloženim, laburist Branko Vukšić potrebnim smatra i da se izračuna koliko su hrvatski građani opljačkani proteklih godina kada su, ustvrdio je, plaćali astronomske cijene telekomunikacijskih usluga.