c S
Dnevne novosti

Saborska rasprava o izmjenama Zakona o radu

14.06.2013 07:45 ZAGREB, 13. lipnja 2013.(Hina), Hrvatski sabor raspravljao je o izmjenama Zakona o radu (ZOR) kojima je, među ostalim, predloženo maksimalno osam prekovremenih sati tjedno te smanjenje minimalnog odmora između smjena.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pojasnio je kako je sa socijalnim partnerima usuglašeno maksimalno trajanje prekovremenog rada od osam sati tjedno, a ne kao dosad 32 sata mjesečno. Smanjuje se i minimalno trajanje odmora radnika između smjena, s 10 na osam sati što je, po Mrsićevoj ocjeni, važno poslodavcima u turizmu.

Predloženo je i da poslodavci prvi ugovor o radu na određeno vrijeme s radnikom mogu sklopiti bez vremenskog ograničenja, a drugi i svaki sljedeći ugovor na određeno s istim radnikom i za isto radno mjesto ne može biti sklopljen na dulje od tri godine. "Rad na određeno vrijeme koristi se više nego je bilo predviđeno i stoga smo htjeli spriječiti beskonačno produživanje ugovora na određeno", rekao je Mrsić.

Pojasnio je i kako je za prvi ugovor na određeno ukinuta dosadašnja odredba da on ne smije trajati dulje od tri godine. "Omogućeno je da prvi ugovor može biti i dulji od tri godine, no ograničeni su dalji ugovori koji se ne mogu ograničiti na dulje od tri godine", naglasio je ministar Mrsić. Zakonskim izmjenama poslodavcima se olakšava otkazivanje ugovora o radu tijekom probnog rada.

Naime, sada je poslodavac dužan otkaz ugovora o radu tijekom probnog rada obrazlagati jednim od razloga predviđenim Zakonom o radu (ZOR). Vlada predlaže da se neuspjeh probnog rada uvede kao posebno opravdan razlog za otkaz ugovora o radu, na koji se ne primjenjuju odredbe ZOR-a o otkazu.

Radne knjižice, rekao je Mrsić, od 1. srpnja odlaze u povijest jer Europska unija (EU) ne poznaje radnu knjižicu kao institut. Predloženim izmjenama ZOR se najvećim dijelom usklađuje s pravnom stečevinom EU, no ministar Mrsić je najavio da će tijekom druge polovice godine biti predložen novi zakon o radu koji bi, među ostalim, trebao omogućiti lakše zapošljavanje na tržištu rada, te detaljnije definirati odnose poslodavaca i radnika .

"Ova verzija izmjena Zakona o radu usuglašena sa socijalnim partnerima i plod je ne samo dogovora, nego i pregovora - ona je kompromis između jednih i drugih", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.