c S
Dnevne novosti

Šefčovič: RH vjerojatno najbolje pripremljena zemlja za EU

14.06.2013 07:15 ZAGREB, 13. lipnja 2013.(Hina), Hrvatska je vjerojatno najbolje pripremljena zemlja koja će se pridružiti Europskoj uniji, ocijenio je u četvrtak u Zagrebu potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za međuinstitucionalne odnose i administraciju Maroš Šefčovič nakon sastanka s prvom potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

"Mislim da ste prošli vrlo zahtjevan proces pristupanja što znači da ste vi najvjerojatnije najbolje pripremljena zemlja koja će se pridružiti Europskoj uniji i ja vjerujem da će vam to puno koristiti...", rekao je Šefčovič, koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, u izjavi za novinare.

"Vjerujem da će vaš početak funkcioniranja kao zemlje članice biti puno brži i lakši nego većine zemalja članice koje su se pridružile 2004. i kasnije", kazao je on. Istaknuo je da smatra Hrvatsku vrlo dobrim primjerom za druge zemlje u regiji te važnim signalom za proces proširenja.

Pusić je kazala novinarima da je sa Šefčovičem razgovarala o institucionalnim aranžmanima i sudjelovanju stručnjaka, kao i ljudi na različitim razinama iz Hrvatske u radu europskih institucija. "Predviđen broj za ljude iz Hrvatske u europskim institucijama je 249 u razdoblju od pet godina", rekla je Pusić. Ta brojka uključuje sve razine, od europskog povjerenika, šefova odjela do ostalih razina unutar Europske komisije.

Također je kazala da je sa Šefčovičem razgovarala i o nizu tema s kojima ćemo se Hrvatska susretati od 1. srpnja, odnosno punopravnog članstva, te da su među njima sposobnost apsorpcije sredstava iz europskih fondova, projekt e-vlade i potreba tijesne suradnje s Komisijom. Po njezinim riječima, Šefčović je ponudio i obećao tijesnu suradnju i pomoć. "To nas ohrabruje i de facto ovime već počinjemo drugu fazu: ne više fazu pristupanja nego funkcioniranja kao države članice", naglasila je Pusić.

Potpredsjednik Europske komisije poželio je na kraju Hrvatskoj dobrodošlicu u EU. Također je rekao da ga veseli skora suradnja s budućim europskim povjerenikom za zaštitu potrošača Nevenom Mimicom koji je dobio veliku potporu u Europskom parlamentu i s kojim se treba sastati u Zagrebu.