c S
Dnevne novosti

Hrvatin: nastavak reforme, nepristranost sudova

17.06.2013 07:16 ZAGREB, 14. lipnja 2013.(Hina), Nastavak reforme pravosuđa, nepristranost, neovisnost i učinkovitost sudstva, neki su od zadataka koje si je za mogući treći mandat "zadao" Branko Hrvatin, jedini kandidat za tu dužnost, koji je "preskočio" još jednu stepenicu dobivši jednoglasnu podršku saborskog Odbora za pravosuđe.

Predsjednika Vrhovnog suda, na prijedlog Predsjednika Republike, bira i razrješuje Hrvatski sabor, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora - Odbora za pravosuđe. Hrvatina je za još jedan mandat predložio predsjednik Republike Ivo Josipović.

Reforma pravosuđa, rekao je Hrvatin na odborskom "saslušanju" nastavit će se sukladno Poglavlju 23 i nakon ulaska Hrvatske u Uniju. Europska unija uvijek je bila unija prava koja svakom građaninu mora jamčiti učinkovito suđenje i slobodan pristup sudu, naglasio je Hrvatin. Drži da je za njegova dva mandata, od 2005., puno napravljeno - smanjen je broj nedovršenih kaznenih predmeta s 49.500 na 23.000, a ova će se godina završiti s 20 tisuća predmeta u radu, dok će broj predmeta starijih od dvije godine "pasti" ispod dvije tisuće. Za dugotrajna suđenja, odgovornost je prije svih, kaže, na sucima, ali ne smije se izgubiti iz vida ni uloga drugih institucija.

Kada sud sa 20 sudaca primi 6500 predmeta u dva mjeseca, uz oko šest tisuća postojećih, onda su zakazale i druge institucije, kaže Hrvatin i naglašava kako ne može sve dolaziti pred sudove jer se onda događa današnja situacija da 1890 hrvatskih sudaca godišnje prima između 1,6 i 1,7 milijuna novih predmeta. Zastupnici su od Hrvatina tražili i mišljenje o nekim nepriličnim situacijama u kojima su se našli neki poznati suci, o čemu su pisali mediji.

Vesnu Fabijančić-Križanić (SDP) zanimalo je dopire li do sudaca etika i trebaju li paziti s kime se druže izvan sudnica? Kao primjer spomenula je kavu predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića s glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem u vrijeme dok se HDZ-u sudi na sudu gdje Turudić predsjeda. To bi trebalo izbjeći, jer je HDZ stranka u postupku, a sve što može dovesti u sumnju treba izbjegavati, odgovorio je Hrvatin, podsjetivši da postoji Kodeks sudačke etike i da se očekuje reakcija sudačkih vijeća na takve slučajeve.

Hrvatin je ustrajao na izrečenom i nakon primjedbe Vladimira Šeksa (HDZ) da suci ne žive pod staklenim zvonom, da se nalaze i s državnim odvjetnicima i braniteljima. Takve sastanke treba izbjegavati, jer ne treba buditi sumnju da se nešto krije, rekao je Hrvatin na Šeksov upit treba li iz navedenih slučajeva izvlačiti zaključke koji bi ugrožavali vjerodostojnost tih osoba.

Ne vjerujem da je to bilo u navedenom slučaju, jer da su htjeli nešto sakriti, onda bi to napravili na drugačiji način, ali zašto ostavljati takav dojam u javnosti, kaže. Povjerenje javnosti je kamen temeljac za rad sudstva, poručio je Hrvatin. Na putu do trećeg mandata, Hrvatina u ponedjeljak očekuje Opća sjednica Vrhovnoga suda čije mu je mišljenje, kaže, važno jer je mišljenje kolega i struke.