c S
Dnevne novosti

Predstavljen IPA twinning projekt "Jačanje učinkovitosti pravosuđa u RH"

17.06.2013 07:18 ZAGREB, 14. lipnja 2013.(Hina), Ministarstvo pravosuđa RH predstavilo je u petak u Zagrebu IPA 2010 twinning projekt "Jačanje učinkovitosti pravosuđa u Republici Hrvatskoj", vrijednog gotovo 1,2 milijuna eura, koji će uz pomoć stručnjaka iz Velike Britanije i Latvije pridonijeti reformi hrvatskog pravosuđa.

Svrha projekta je jačanje učinkovitosti i profesionalnosti u pravosuđu, skraćenje trajanja sudskih postupaka i smanjenje ukupnog broja neriješenih predmeta, kazano je na predstavljanju projekta u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Projekt je započeo u ožujku ove godine i trajat će 21 mjesec, a ukupna mu je vrijednost 1.159.742 eura. Ministarstvo pravosuđa RH u ovom projektu prvi put surađuje sa stručnjacima iz Velike Britanije na području unapređenja rada sudova, a uz njih u projektu će sudjelovati i stručnjaci iz Latvije.

U okviruu projekta predviđeno je 40-ak aktivnosti kojima će se pružiti podrška procesu racionalizacije mreže sudova, ponajprije općinskih, provesti analiza i izraditi preporuke za unaprjeđenje položaja sudskih službenika, izraditi analiza i unaprijediti pravni okvir za dostavu sudskih pismena, razviti pravni okvir i uspostaviti sustav tonskog snimanja sudskih rasprava te poboljšati pravosudna suradnja u kaznenim, građanskim i trgovačkim stvarima. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić istaknuo je u uvodnom govoru da je situacija u hrvatskom pravosuđu neusporedivo bolja nego prije početka njegove refome 2005. godine, kada je usvojena strategija reforme pravosuđa s pripadajućim akcijskim planom.

"Projekt će omogućiti ne samo puko smanjenje broja sudova i troškova, nego bolje funkcioniranje cijelog sustava i bolju uslugu građanima", kazao je. Lord Tom McNally, državni ministar u ministarstvu pravosuđa Ujedinjenog Kraljevstva, istaknuo je da se reforma pravosuđa u Hrvatskoj provodi ne zato što to traži Europska unija nego radi hrvatskih građana kojima će omogućiti pouzdan, pravedan i transparentan sustav. Latvijski ministar pravosuđa Janis Bordans odao je priznanje Hrvatskoj na golemim naporima koje je učinila u pripremama za članstvo u Europskoj uniji, poručivši da članstvo nije kraj puta nego novi početak dugog procesa integracije i razvoja koji nikada ne prestaje.

Predsjednik vrhovnog suda RH Branko Hrvatin istaknuo je da je ovaj projekt dokaz da će Hrvatska i nakon što uđe u EU 1. srpnja ove godine nastaviti raditi na jačanju pravosudnog sustava i drugim reformama.Reformom pravosuđa "stvorit će se organizacijski uvjeti za njegov učinkovitiji rad, no ne smije se zaboraviti da je u osnovi svega čovjek, sudac, koji mora znati da je sudstvo jedan od najtežih i najčasnijih poziva u kojem nema kompromisa u etici, stručnosti i uloženom radu", kazao je Hrvatin.