c S
Dnevne novosti

Neum upozorava na moguću potpunu blokadu nakon ulaska RH u EU

17.06.2013 07:08 MOSTAR, 14. lipnja 2013.(Hina), Načelnik općine Neuma Živko Matuško izrazio je zabrinutost i uputio u petak novi zahtjev najvišim vlastima BiH s brojnim upitima i upozorenjima o mogućim posljedicama s kojima će se suočiti stanovnici ovog jedinog pomorskog gradića u BiH nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju za petnaestak dana.

U dopisu koje je upućeno predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, ravnatelju Uprave za neizravno oporezivanje Miri Džakuli i ravnatelju Granične policije BiH Vinku Dumančiću te medijima u Mostaru upozorava se kako bi ovaj gradić mogao ostati potpuno izoliran, bilo da se radi o prijelazu državne granice, carinjenju određenih roba u Neumu i iz Neuma nakon ulaska Hrvatske u EU, odlasku na liječenje, školovanje, svakodnevni posao. "Tražimo da nas izvijestite kakav je dogovoreni režim prelaska preko državne granice na graničnim prijelazima za građane Neuma koji prelaze državnu granicu više puta u pojedinim danima.

Moraju li se svaki put podrediti režimu kontrole kao i oni koji prelaze jednom u par dana ili oni koji dolaze ili prolaze kroz Neum jednom mjesečno ili godišnje", navodi u pismu načelnik općine Živko Matuško. On tvrdi da do sada nije dobio nikakve odgovore od vlasti BiH. Dodao je da ostaje nejasno hoće li građani Neuma imati olakšavajući model prijelaza granice kao što je posebna prometna traka. "Što je s vozilima hitne pomoći i odvozom bolesnika do mostarskih bolnica, kakav će biti njihov status pri nadzoru prigodom prijelaza preko granice.

Što je s djecom koja svakodnevno idu u školu u Metković autobusnom linijom, je li za njih dogovoren neki olakšavajući način prijelaza državne granice", pita Matuško. On je naveo i da su pojedina mjesta u općini Neum bila greškom ispuštena iz Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o pograničnom prometu i suradnji koji je potpisalo Predsjedništvo BiH 2005. godine na što su vlasti u Neumu upozorile najviše vlasti. Načelnik Matuško ističe i da je stanovnicima Neuma nejasno što će biti s pograničnim propusnicama kao i tko će ih ubuduće izdavati.

Gradonačelnik Neuma upozorio je i da će postojati velika iskušenja oko uvoza živežnih namirnica za građane općine Neum kao i izvoza poljoprivrednih proizvoda i voća iz općine Neum prema tržnicama u Republici Hrvatskoj. Upozorio je predstavnike najviših državnih institucija i na to da novoizgrađeni Međunarodni granični prijelazi nisu opremljeni po EU standardima kao i da nije uspostavljena carinska ispostava u općini Neum. Načelnik Matuško ranije je pozvao i na izgradnju posebne prometnice koja bi preko teritorija BiH povezala ovu općinu s unutrašnjošću zemlje bez potrebe prijelaza nekoliko graničnih prijelaza prema Hrvatskoj.