c S
Dnevne novosti

Grčka: Sud poništio odluku o zatvaranju ERT-a, Samaras predlaže prijelazno rješenje

18.06.2013 07:08 ATENA, 17. lipnja 2013.(Hina/AFP), Grčko Državno vijeće, najviši upravni sud u zemlji, u ponedjeljak navečer "privremeno" je poništio odluku vlade o zatvaranju javne radiotelevizije ERT-a, a predsjednik vlade Antonis Samaras koalicijskim je partnerima u vladi ponovno predložio da ta kuća počne s radom pod nadzorom povjerenstva, što bi bilo prijelazno rješenje.

Nakon žalbe sindikata ERT-a na odluku o gašenju radiotelevizijskog signala koju je vlada neočekivano donijela u utorak navečer, Državno vijeće traži od nadležnih ministara da učine sve kako bi se osigurao ponovni "privremeni" rad javne televizije, rekao je pravosudni izvor.

Grčki konzervativni premijer Antonis Samaras u ponedjeljak je ponovno predložio svojim dvama partnerima u koalicijskoj vladi da javna radiotelevizija ponovo počne s radom pod nadzorom povjerenstva iz triju stranaka na vlasti koje bi imalo zadaću da "zaposli jedan broj novinara koji će ponovno pokrenuti javnu radioteleviziju" dok se ne donese novi nacrt zakona o javnom audiovizualnom sektoru, doznaje se od istog izvora.

"Savjetnici iz inozemstva, BBC-ja i drugih europskih grupacija pomoći će u osnivanju te nove ustanove", istaknuo je taj izvor. U ponedjeljak navečer još je trajao sastanak Samarasa i čelnika PASOK-a (socijalisti), Evangelosa Venizelosa i Dimara (demokratska ljevica), Fotisa Kuvelisa ne bi li pronašli rješenje i izašli iz slijepe ulice u koju ih je dovelo zatvaranje ERT-a.

Već sedmi dan zaredom traju prosvjedi protiv zatvaranja ERT-a isped zgrade televizije i na trgu Syntagmi, preko puta parlamenta, gdje je vođa oporbe Aleksis Cipras rekao da će ta odluka, donešena bez najave i dogovaranja s koalicijskim partnerima, biti "labuđi pjev" Samarasove vlade.