c S
Dnevne novosti

Bratušek o prodaji Mercatora

18.06.2013 07:16 LJUBLJANA, 17. lipnja 2013.Hina, Slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je u ponedjeljak kako vjeruje da je konzorcij vlasnika 53 posto dionica Mercatora u svojim pregovorima s Agrokorom zaštitio interese slovenskih dobavljača te zaposlenih u najvećem slovenskom trgovačkom lancu ustvrdivši također da nije njezina vlada ta koja prodaje Mercator, nego da je to još 2005. napravio tadašnji premijer Janez Janša.

"Od prodajnog konzorcija očekujem da su u pregovorima postigli poštivanje obveza koje se odnose na očuvanje radnih mjesta i zaštitu Mercatorovih dobavljača", rekla je Bratušek novinarima, nakon što je u parlamentu odgovarala na aktualna zastupnička pitanja.Agrokor je u petak kasno navečer s prodajnim konzorcijem vlasnika Mercatorovih dionica, koji čine banke, fondovi i Pivovarna Laško (PL), potpisao ugovor o kupnji njihovih dionica po 120 eura za dionicu, s time što bi se transakcija obavila do kraja ove godine jer je još moraju odobriti regulatorna tijela u više država s Mercatorovim i Agrokorovim maloprodajnim mrežama, a ovisna je i od zaključivanja postupka reprogramiranja Mercatorova duga slovenskim i europskim bankama koji iznosi oko 1,1 milijardu eura.

Budući da i zadnje ankete govore da je među Slovencima prodaja Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor vrlo nepopularan potez, Bratušek je rekla da se njena vlada, za razliku od ranijih, nije miješala u prodajni postupak te da je Mercator 2005. godine praktično "prodala" bivša vlada Janeza Janše, odobrivši prodaju dva velika paketa Mercatorovih dionica koje su do tada posjedovali državni fondovi SOD i KAD financijskim holdinzima koje su kontrolirali tadašnji direktori Istrabenza i Pivovarne Laško (PL), Igor Bavčar i Boško Šrot. "Ova vlada ne prodaje Mercator, njega je još 2005. prodao tadašnji predsjednik vlade Janez Janša", rekla je Bratušek.

Aludirala je na događaj iz 2005. godine, kad su se, prema naknadnom svjedočenju Adrijane Starina Kosem, tadašnje državne tajnice za gospodarstvo, u Janšinom kabinetu sastali Bavčar, Šrot i Janša te dogovorili da se strateški značajan državni paket dionica u Mercatoru proda Šrotovoj i Bavčarevoj firmi bez javnog natječaja i po cijeni od 77,50 eura za dionicu, nešto većoj od cijene na burzi, ali bez uračunate premije. Navodno se radilo o nagodbi koja je omogućila tadašnjoj Janšinoj vladi da dobije presudan utjecaj na uređivačku politiku "Dela", središnjeg dnevnog lista, koji je u vlasništvu Pivovarne Laško. Šrot i Bavčar pristali su tada da se s mjesta direktora Mercatora smijeni Zoran Janković, kojega je kasnije zamijenio Žiga Debeljak, a u "Delo" je dovedena predsjednica uprave koja je više odgovarala Janši i novi glavni urednik dnevnika.

Bratušek je u ponedjeljak novinarima rekla da se ona i njena vlada u postupak progovora Agrokora s vlasnicima dionica nisu miješali iako mediji navode da je vlada neformalno potvrdila odluku dviju banaka u državnom vlasništvu da svoje dionice prodaju, što je bio znak i ostalima koji su onda redom potpisali ugovor s Todorićem."Prošla su vremena kad je vlada donosila odluke mimo onih koji su za to ovlašteni i odgovorni", rekla je Bratušek, dodavši da su odluku o prodaji svojih dionica u Mercatoru samostalno donijela nadzorna tijela i organi poduzeća koja imaju dionice te da je tako bilo i u slučaju dviju državnih banaka, Nove Ljubljanske banke (NLB) i Nove kreditne banke Maribor (NKBM), za razliku od prodaje Mercatorovih dionica "ispod stola" 2005. godine, kada se dionice Mercatora prodavalo uz intervenciju vlade i na netransparentan način, bez javnog natječaja na kojemu se mogla postići viša cijena.

Onima koji sada ocjenjuju da Agrokor iz različitih razloga nije pravi kupac za Mercatora i da država to treba spriječiti valja reći da bi za dokapitalizaciju Mercatora vlada u tom slučaju morala osigurati 500 milijuna eura i to po visokim kamatnim stopama i da se državi, odnosno poreznim obveznicima tako uložena sredstva kroz tu investiciju nikad ne bi vratila, upozorila je Bratušek, dodavši da bi se ta sredstva onda morala osigurati ne iz kredita nego povećanjem domaćih poreza i odricanjem od nekih socijalnih prava.Bratušek je rekla da vjeruje kako su oni koji će Agrokoru prodati dionice postigli u pregovorima dobra jamstva za slovenske dobavljače i zaposlene u slovenskom lancu te da će ih Agrokor poštovati.