c S
Dnevne novosti

Sabor: Vladin prijedlog Zakona o elektroničkim medijima bez potpore matičnog odbora

20.06.2013 07:20 ZAGREB, 19. lipnja 2013.(Hina), Vladin konačni prijedlog izmjena Zakona o elektroničkim medijima na plenarnu će saborsku sjednicu bez potpore matičnog saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, jer su na današnjoj sjednici za Vladin prijedlog glasovala četiri člana Odbora, a pet ih je bilo protiv.

Oporbeni članovi Odbora, te predstavnici udruga lokalnih i regionalnih radijskih i televizijskih postaja posebno su se pozabavili uvođenjem novih korisnika u Fond za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija, koji je do sada bio namijenjen samo lokalnim i regionalnim radijima i televizijama, a koji su godišnje u jednakim omjerima dijelili oko 30-tak milijuna kuna.

Jasen Mesić (HDZ) primijetio je da u Ministarstvu kulture već postoji posebna stavka od oko tri milijuna kuna namijenjena financiranju neprofitnih medija. Doda li se tome i tri posto Fonda, što je oko milijun kuna, ti mediji neće biti ni nezavisni niti neprofitni, jer će godišnje moći povući više sredstava od bilo kojeg lokalnog medija, kaže Mesić i dodaje da je stavka za neprofitne jedna od većih u Ministarstvu – veća i od stavki za arhivsku djelatnost ili glazbu.

Predstavnici udruga lokalnih radija i televizija – HURIN-a i NUT-a Željko Matanić i Denis Mikolić upozoravaju da ih ponuđena rješenja stavljaju u neravnopravan položaj u odnosu na, primjerice, neprofitne internetske portale. Nismo protiv portala, ali radiji i televizije imaju veće obveze – od koncesije, preko programskih, prostornih do kadrovskih, kaže Matanić i tvrdi da portal mogu pokrenuti dvije punoljetne osobe uz 70 kuna biljega i laptop.

Prošle smo godine proizveli 200.000 sati programa od javnog interesa, lokalni radiji i televizije zapošljavaju 2.500 ljudi, navodi Matanić i upozorava kako će, prihvate li se ponuđene izmjene, bar 50 od 136 radija prestati raditi. Gradite kuću od krova, a ne znate temelje, poručio je predstavnicima Ministarstva kulture, pozvavši ih da prije zakona donesu medijsku strategiju.

Sunčana Glavak (HDZ) nelogičnim drži da Vijeće za elektroničke medije u čijoj je nadležnosti Fond, kao neovisni regulator, traži mišljenje od Ministarstva kulture za pravilnik kojim će definirati pitanja vezana uz Fond. Goran Beus Richemberg (HNS) prenio je zahtjev nekoliko nacionalnih medija da se redefinira način praćenja izborne kampanje, odnosno rada političkih stranaka.

Odbor je, na njezin zahtjev, Vesnu Kusin razriješio članstva u Nadzornom odboru HRT-a te utvrdio tekst natječaja za novog člana NO HRT-a.