c S
Dnevne novosti

Sabor: idu li nacionalna bogatstva u koncesiju?

20.06.2013 07:18 ZAGREB, 19. lipnja 2013.(Hina), Josip Borić (HDZ) optužio je Vladu da nacionalna bogatstva želi dati u koncesiju, no ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović mu je odgovorio kako se u koncesiju ne daju nacionalna bogatstva, nego turistička ponuda, dok država i građani zauvijek ostaju vlasnici bogatstava.

„Procjena je da u pojedinim nacionalnim parkovima postoji ogroman potencijal za privlačenje investicija, ali uz strogo kontrolirane uvijete“, odgovorio mu je Zmajlović u saborskoj raspravi o prijedlozima Zakona o zaštiti prirode i Zakona o zaštiti okoliša, navodeći primjer potencijala Nacionalnog parka Brijuni. Borića brine i čime će se baviti zaposleni u nacionalnim parkovima kada dođu investitori i izgrade, kako je rekao, 30 posto veće objekte od postojećih na postojećim temeljima.

„Nacionalne parkove pretvaramo u stacionarni turizam. Što će se desiti kad sve iskoncesionirate? Gdje će se odmarati SDP-ovci ako Brijuni odu u koncesiju“, zanimalo je Borića. „HDZ zlonamjerno obmanjuje javnost“, replicirala je SDP-ova Mirela Holy, podsjećajući kako važeći zakon omogućava koncesiranje djelatnosti u parkovima prirode. „To je donijela upravo vaša vlast“, poručila je HDZ-ovcima. HDZ-ov Jasen Mesić mišljenja je kako zakon uopće nije trebalo donositi jer ćemo ga, kako je rekao, po ulasku u EU ponovno morati razmatrati i usklađivati. „Sve to vladajući rade samo kako bi progurali investicije“, ustvrdio je Mesić dodavši kako zakon treba vratiti u široku javnu raspravu.

Resorni ministar Zmajlović uzvratio je Mesiću kako pitanjem čemu novi zakon pokazuje temeljno nepoznavanje sustava s obzirom na to da je postojeći zakon, kazao je, u pojedinim dijelovima neprovediv. Zaštita prirode koja je nekad bila pod Ministarstvom kulture bila je zadnja rupa na svirali tom ministarstvu, ustvrdio je Zmajlović poručivši bivšem HDZ-ovom ministru kulture Jasenu Mesiću kako je dignut kredit od 20 milijardi dolara a u svom mandatu nije realizirao niti jedan projekt. „Pokoji vatrogasni dom pod krinkom održavanja bioraznolikosti, to su bili vaši rezultati“, ustvrdio je Zmajlović. „Da se nije učinilo ništa u proteklih 15 godina vi ne biste imali čime raspolagati“, odgovorio mu je Mesić.

Branko Hrg (HSS) ocijenio je kako treba pojačati ulogu lokalne samouprave u očuvanju prirode dodajući međutim kako lokalnoj samoupravi treba za to osigurati i financijsku podršku. S njime se složio i Laburist Branko Vukšić koji je naglasio kako upravo zahvaljujući lokalnoj zajednici imamamo najočuvaniju prirodu u Europi, koja će se na žalost, kako je rekao, „naruštiti investicijskom klimom“. Po Vukšićevom mišljenju, ima smisla osnivanje nacionalne parkovne agencije, za koju se zalagala SDP-ova Mirela Holy a resorni ministar kazao kako njezino osnivanje nije opravdano. „Mislim da agencija ima smisla i da bi zaštita prirode puno bila efikasnija kroz agenciju. Devedesetak agencija koje imamo ali ne rade nikoga ne brinu, no jako je zaboljela ova agencija koja se predlaže“, ustvrdio je Vukšić. Možda bi se, rekao je, uspostavom nacionalne parkovne agencije spriječilo da imamo 19 direktora s 19 politika zaštite prirode.

Podsjećajući kako ulaskom u EU ostajemo bez nacionalne ekološke mreže i postajemo dio europske mreže NATURA 2000, čime će oko 10 posto kopnenog i 20 posto morskog područja RH izgubiti štićeni status, Vukšić je kazao kako je nacionalnu ekološku mrežu važno očuvati jer omogućava očuvanje vrsta ugroženih i na razini Europe ali i na razini Hrvatske. HDSSB-ovog Zorana Vinkovića zabrinulo je nesuglasje između Kluba SDP-a i bivše SDP-ove ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je na predloženi zakon podnijela čak 14 amandmana. „Imamo nesrazmjer onog što predstavlja ministar i vlada i onog za što se zalažu njihovi zastupnici“, rekao je Vinković.